Mechanica in de visserij

Mechanica in de visserij

Wat een saai onderwerp denk je misschien als je de titel leest.

Dat lijkt zo maar je kan je voordeel er mee doen, allicht leer je er wat van. In jouw visserij heb je er zeker op enige manier mee te maken. Wat te denken van banksticks, haak, rig, lood, hoofdlijn? Ja allemaal hebben ze belangrijke mechanische eigenschappen en dus consequenties.

Laat ik met een heel eenvoudig voorbeeld beginnen. Je steekt een bankstick van 1 meter 30 cm verticaal in de grond. Je doet datzelfde met een bankstick van 50 cm. Voor beide geldt dat de grond even hard is.

Trek eens aan de bovenkant van de bankstick die nog 70 cm uit de grond steekt. Doe hetzelfde met de bankstick die nog 20 cm uit de grond steekt. Je merkt dat het bewegen van de lange bankstick veel minder kracht vergt dan dat van de korte. Met minder kracht kan je dus meer bewegen. Datzelfde geldt natuurlijk voor het schuin steken van een bankstick of bv tentharingen: Staat de bankstick of haring schuin van je af dan moet je meer grond verplaatsen dan wanneer deze verticaal staat.

Snel bruggetje naar de haken: lange of korte steel. Precies, daar geldt dat dus ook voor.

Een lange steel heeft minder kracht nodig om te wrikken, reden waarom ik in de buurt van obstakels nooit met lange steel zal vissen. Immers is er minder kracht nodig om de bek van de vis te beschadigen als deze vast komt te zitten. Liever vis ik dan met een line aligner om zo de lengte van de haaksteel te verlengen zonder schadelijke gevolg voor onze gevinde vrienden: de line aligner is soepel, verlengt de haaksteel en verhoogt het indraai effect.

Van links naar rechts: Short Shank met Line Aligner, Short Shank en de Long Shank.

Voor je rig heb je ook talloze mechanische mogelijkheden: Stijf, soepel, semi. Elke beoogd een ander effect. De stijve rig draait minder makkelijk door de stijfheid van het materiaal, het aas zal ook stiller op de bodem blijven liggen. Deze rig wordt veel gebruikt op dressuurwaters, de reden is dat de haak minder makkelijk uitgespuugd kan worden, de rig blijft namelijk gestrekt. De Soepele Rig wordt vaak met enkel haakaas gevist en de Combi is multi inzetbaar. Ik gebruik deze vaak met een wafter, popup of snowman en loodt dan precies uit met een sinker en wat putty.

De Stiff Rig
 De Soepele Rig De Combi Rig

Via Google is hier heel veel over te vinden. De hair is een geval apart: Zorg ervoor dat deze altijd zo soepel is dat als er een boilie op geregen zit je de boilie minimaal 360 graden kan draaien zonder dat de haak meedraait. We knopen immers altijd zo dat de karper in de onderlip gehaakt moet worden omdat die minder makkelijk beschadigt dan de bovenlip (het uitstulpende gedeelte). Een haakaas is nooit zo rond dat het niet tenminste een beetje draait bij aasopname, vandaar de soepele hair. Je kunt bv een stijve rig combineren met een soepele hair van baitfloss.

Van de rig naar het lood.
Inline of wartel, een lastige keuze. Mechanisch gezien niet: Inline wordt namelijk direct als de rig wordt meegezogen ook meegepakt.

Het inline systeem

Met wartellood is het vaak zo dat als je je lijn strak draait dat je de wartel naar je toe trekt en dat dus het zware deel “naar de haak” toe ligt. Als de karper dus je rig meepakt zal hij eerst aan de wartel trekken, het lood laten kantelen en dan pas de volle zwaarte van het lood voelen. De onderstaande 2 afbeeldingen geven weer wat er feitelijk gebeurt: De eerste na het inwerpen en strak trekken van de lijn, het tweede als de karper er van door gaat met je onderlijn.

links: Wartellood uitgeworpen  |  rechts: Wartellood opgepakt

Het voordeel van wartellood daarentegen is dat je sneller kunt variëren in gewicht.

Zelf vis ik het liefst zo zwaar mogelijk vanwege het prikkend effect (er van uitgaande dat onderlijn en haak prima in orde zijn). Natuurlijk zal ik met een zachte bodem lichter lood gebruiken maar dan gaat het over zwaartekracht en niet meer over mechanica. Uiteraard hebben de diverse vormen van het lood ook invloed op de werpeigenschappen, kan ik het hebben over anti tangle sleeves maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel.

Voor alle loodmontages geldt dat ik je vraag goed na te denken over:

Visveilig: (denk bv aan het freefall systeem) zodat de vis in geval van lijnbreuk alleen nog maar met de onderlijn rondzwemt. Liever verspeel je niets maar laat het niet ten koste gaan van je vis. Natuurlijk ook over milieuvriendelijk: Gebruik geen drop off systeem, lood is de pest voor het milieu en richt jarenlang schade aan. Er zijn ook alternatieven zoals bv de Stonze als je dan toch drop off wilt vissen.

De hoofdlijn.
Ze zijn er inmiddels in tientallen soorten, ik benoem er 2.

De gevlochten lijn: Bekend om zijn minimale rek dus geschikt voor afstand visserij met goede beetregistratie.
De nylon lijn: Bekend om de meest veelzijdige toepassing maar altijd in meerdere mate onderhevig aan rek ten opzichte van gevlochten lijn. Er zijn ook via Google diverse artikelen te vinden over hoofdlijnen, de essentie is dat als je 1 cm rek hebt per meter lijn je dus op 100 meter afstand al 1 meter rek hebt die leidt tot een verminderde beetregistratie.

Marco Seinstra