Het aanleggen van een voerstek

Het aanleggen van een voerstek

Ik zal je mijn ervaring vertellen over hoe je een voerstek aan kunt leggen. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden.

  • Waar ga je vissen? In een plas, kanaal, put, rivier of polder?
  • Is het een nieuwe visstek of wordt er al veel gevist ?
  • Hoe groot is de bezetting van de vis op het water?
  • En in welke maanden van het jaar wil je vissen, want je zit ook met watertemperatuur die verschillen.

Het Voedselaanbod

  • Wat is het natuurlijke voedselaanbod in dat water?
  • Is er de kans dat er iemand anders ook op die stek gaat zitten?

Het lijkt mij niet de bedoeling dat er dubbel wordt gevoerd of dat je als stekkenpezer word uitgemaakt.

Daarnaast is geld ook belangrijk.

  • Wat kun je uitgeven voor het kopen van boilies, duivenvoer, tijgernoten enz?
  • En heb je ook genoeg tijd om een voerstek aan te leggen en het bij te houden?
  • Voer niet op vaste tijden. Voer gevarieerd! Dat levert meestal meer karper op.

Als je het goed wilt doen, gaan daar wel wat uren en geld inzitten. Dit zijn ongeveer de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden.

Zoeken naar een goede voerstek en je voerstrategie bepalen is het halve werk

Als je de stekkeuze voor je zelf hebt gemaakt en je weet genoeg over het water waar je in gaat vissen, kun je gaan voeren. Als je in de zomermaanden een voerplek maakt op een nieuwe stek, dan voer je met partikels (duivenvoer, mais, boilies, tijgernoten). Allemaal te koop voor een scherpe prijs bij BFM Baits

Wat ik meestal doe, is wat smaak aan de partikels toevoegen. Wanneer je met zoete boilie’s gaat vissen, voeg dan ook een zoete smaak toe aan je partikels, bijvoorbeeld ‘Sweet Tutti’. Doe ook wat halve boilies bij je partikels. Zo kan de karper vast iets wennen aan het voer. De partikels mogen wel goed smaken, maar niet beter dan de boilies, anders duiken ze merendeels alleen op de partikels, in plaats van op de boilies.

Het is handig om de boilies waar je mee gaat vissen, op willekeurige plekken in het water te gooien. Een stuk of vijf is voldoende. Zo krijgt de karper wat vertrouwen in de boilie en ook met je voerplek.

Laten we er van uitgaan dat we drie dagen voeren en de vierde dag gaan vissen. Wat ik doe is de eerste dag voeren met één kilo partikels en handje boilies (per stek, per hengel). De volgende dag voer ik 750 gram partikels en wat meer dan een handje boilies (per hengel). Dag drie doe ik het zelfde. Dag vier ga je vissen.

Doe nu wat meer boilies dan partikels. Wanneer je nu succes hebt op je voerplek, dan kun je deze bij houden. Zelf blijf ik altijd bijvoeren met partikels en wat meer boilies, maar daar zijn de meningen over verdeeld, maar deze tactiek werkt bij mij wel. Je kunt hier altijd van afwijken. Dan ga je over op alleen boilies.

Veel succes toegewenst!