Beetmelders, Receivers en Swingers

0
2898

Beetmelders zijn bijna niet meer weg te denken uit de moderne karpervisserij en ze zijn er in vele soorten, maten en designs. Beetmelders geven een snelle registratie bij een aanbeet door middel van een rollend wieltje of een gevoelig tril-membraan. Over het geluid en de geleiding van de lijn zijn vele discussies gevoerd en de meningen zijn dan ook zeer verdeeld.

“Zelf ben ik van mening dat het geluid van de hoge tonen via de vislijn kan geleiden”, zegt team member Klaas van www.karpervisseninnederland.nl en dat de vis dit zou kunnen opmerken en zich wellicht schuwer opstelt of zelfs aas kan negeren. Daarom vind ik het beter om het geluid van de beetmelders uit te zetten en de beetregistratie altijd via de receiver binnen te laten komen. Zo weet je zeker dat je de vis niet afschrikt en vergroot je automatisch de vangstkansen.

Een van de hengelsportmerken met een beetmelder lijn is Prologic, Team member Hains reviewde hierbij de Prologic Quick Release Illuminated Indicators (swingers),  de swingerset die het allemaal net wat makkelijker maakt.

”Deze swingerset kreeg ik 6 weken geleden in handen om eens te kijken hoe ze hun werk doen”, aldus Hains. Eenmaal bij de waterkant aangekomen had ik de swingers zo bevestigd met de quick release, dat is zowel handig bij het opbouwen als het snelle opruimen. Tijdens mijn vissessie kreeg ik te maken met een aanwakkerende harde wind. Dit was echter geen probleem voor de Prologic swingers want deze zijn af te stellen. Telkens wanneer de wind verder aantrok, schoof ik het contra-loodje op de beugel van de swinger een stukje verder op en zo kreeg ik geen windpiep-registraties meer. Toen de run kwam, kon ik in het donker aan de hand van de oplichtende swinger goed zien op welke hengel de run plaatvond. Deze swingerset is makkelijk in gebruik door de quick-release en is daardoor tevens ook goed op te bergen, zo voorkom je schade en verleng je de levensduur. Ook zijn er meerdere kleurvarianten verkrijgbaar, dus je kan ze je afstellen op de kleur van je beetmelders en dat staat wel zo mooi!

”Deze set is naar mijn mening een verademing voor het snel op- en afbouwen van je karperset”.

Naam product: Prologic Quick Release Illuminated Indicators
Leverancier:  Prologic
Kleur: 5 kleurkoppen
Richtprijs: 32.95 euro

Onder andere verkrijgbaar bij Idzenga hengelsport: https://www.idzengahengelsport.nl/