The Carp Trap: een andere manier van korstvissen

The Carp Trap: een andere manier van korstvissen

“The carp trap” is een andere manier van korstvissen. Via youtube kwam ik bij deze nieuwe vorm van korstvissen terecht. The Carp Trap is een soort grote dobber met daaraan een broodkorst. Het heeft wat weg van een kleine hengel die op het water staat met een voorslag met een korst.

The Carp Trap, Kant & Klaar

Waar je met het “gewone” korstvissen niet zo ver kunt werpen, kan dat wel met The Carp Trap. Zo kun je op plekken vissen waar je voor heen niet kon komen, maar waar de karper zich wel ophoudt.

Hoe werkt het?

Doordat de dobber in een hoek staat met de strakke voorslag, zal deze wanneer de karper de korst naar binnen zuigt op het water klappen. Op deze manier zal hij zich zelf haken! Je kan het een beetje vergelijken met het aanslaan van een vis met de pen.

Zelf een Carp Trap maken

Het leek me wel leuk om zelf een Carp Trap te maken, maar wel op mijn manier.  Ik zal uitleggen hoe je er zelf een kan maken en wat je nodig hebt.

De benodigdheden:

 • Topje van een oude telescoophengel van 85 cm
 • Anti tangle sleeve
 • Haak (maatje 4)
 • Safety clip met rubber
 • Wartel lood,
 • Wartel
 • Balsahout 6cm bij 6 cm
 • Balsa houtlijm
 • Secondelijm
 • Zwarte verf
 • Accu boormachine of houtdraaibank als je die hebt
 • Schuurpapier 180, 220, 360
 • M6 bout + moer en ring lengte 100mm, maar je kan ook stukje draadeind gebruiken.

We beginnen met het balsa hout, ik kon geen blok van 6cm bij 6cm krijgen dus ik heb dat anders gedaan. Ik heb 9 stukjes balsa hout van 2 bij 2 cm aan elkaar gelijmd met de balsa houtlijm. Wanneer dat droog is boor je een gat van 6 mm in het midden van het hout waar de bout door kan.

 

Met iets ronds maak je een cirkel, dit is de diameter van de drijver. Doe de bout door het gat en zet deze vast en klem hem in de boormachine. Zet deze aan en ga met het schuurpapier over het hout heen om de juiste vorm te krijgen, begin altijd met het grofste papier. Dit kun je beter met twee man doen, of je moet hem klem kunnen zetten.

Als deze mooi in vorm is kan je deze zwart lakken. Waarom zwart zal je denken? Omdat dit het minste opvalt in het water voor de karper.Als het droog is schuift je de drijver over de oude top tot 15 cm van het einde.

Lijm deze nog niet vast in verband met het uitloden. Knip een puntje van het rubber af om een grotere opening te krijgen, voor het door voeren van de voorslag. Lijm nu het rubber van de safety clip vast in de onderzijde van de top, wel zo dat de safety-clip er wel klem in blijft zitten.

Neem een voorslag die dunner is dan de hoofdlijn als veiligheid voor de karper, mocht je lijnbreuk krijgen. We willen niet dat de karper blijft rond zwemmen met The Carp Trap. Rijg de voorslag vanaf de onder zijde door de top en zet dan de anti tangle sleeve er op.

Zet vervolgens de safety clip erop en zet dan de wartel vast aan de voorslag. Knoop de haak aan de voorslag, hou de voorslag wel extra lang want het moeilijkste komt nog..

 

Het uitloden van The Carp Trap

Nu kunnen we beginnen met het uitloden. Ga naar de waterkant en neem verschillende gewichten wartel-loodjes mee. Doe een korst aan de haak en een loodje aan de safety clip en probeer het zo uit te loden dat de voorslag en de carp trap in een mooie hoek staat en strak. Dit is precisiewerk, maar wel nodig om een goede werking te creëren .Als dit klaar is lijm je de drijver vast.

Nu kan je op een veilige manier aan de slag met The Carp Trap.

Ik hoop dat jullie er net zo veel plezier mee beleven als ik!

Groet Marcel