Karperwateren in Nederland

Karperwateren in Nederland

Ingezonden door Ids Idzenga

Vooral voor de beginnende karpervisser is vaak de grote vraag waar ga ik karpervissen en hoe moet ik dat karperwater bevissen. Voor karperwater zijn verschillende keuzes mogelijk:

  • Karpervissen op betaalwater
  • Karpervissen op kanalen
  • Karpervissen op meren

Hieronder zullen wij proberen u zoveel mogelijk informatie te verstrekken om uw keuze wat makkelijker te maken .

Karpervissen op een betaalwater

Voor veel vissers is vissen op een betaalwater vaak het begin van de karperhobby. Tegen een kleine vergoeding vist u op een afgesloten water waar de karper zeker aanwezig is. Dus u weet zeker dat de karper er zwemt en dat is dan al 1 zorg minder. Verder hoeft u niet veel te voeren, vaak is dat er zelfs verboden. Op steeds meer betaalwateren in Nederland worden de regels aangescherpt wat voor het behoud van de vis een goede zaak is.

Zo is het vaak verboden om met leadcore of gevlochten lijnen te vissen, wordt een desinfectie middel verplicht gesteld evenals een onthaakmat. Ook hanteren veel betaalwateren geen maximum aan karpervissers waardoor het mogelijk wordt dat op een karperwater van 3Hectare 40 lijnen het water in gaan. Hierdoor ontstaat vaak een hoge dressuur.

Door het vissen met particles of geweekte boilies kunt u vaak deze dressuur wel doorbreken. Ook de vorm van de boilie aanpassen wil vaak wel helpen , want wat zou u doen als u een karper was? Elke keer als je iets ronds eet krijg je een haak in je bek…. een karper is slim en zal dit dus zeer snel herkennen . Varieer op een betaalwater in grote en vorm van het aas.

 

Karpervissen op kanalen

Vooral voor de karpervissers die niet beschikken over voerboten of rubberbootjes is karpervissen op een kanaal zeer aantrekkelijk. Heeft u een kanaal gevonden waar u wil vissen? Maar welke stek of stekken zijn dan het beste?

Vaak houd de karper zich op bij onderbrekingen in het kanaal zoals: bruggen, peilers, zijslootjes of splitsingen in het kanaal. Zelf ben ik een groot fan van splitsingen in een kanaal omdat je simpelweg de hengels beter kunt verdelen en de karper van verschillende kanten kan aankomen.

Voor de karpervissers die geen voerboten met diepte meters hebben is het aan te raden de stek met een peildobber eens goed te gaan verkennen. Trek hiervoor de nodige tijd uit en breng het water goed in kaart.

Hierbij moet je o.a. letten op :

  • Waar ligt het talud
  • Is de bodem hard of zacht
  • Wat is de diepte van het kanaal
  • Liggen er verhogingen
  • Zijn er mosselbankjes

Dit alles heeft u nodig om de trekroute van de karper te bepalen. Vooral de mosselbankjes en verhogingen onderwater zijn echte hotspots. Nu heeft u alles goed in kaart gebracht en nu ?

Je kan natuurlijk gewoon instant gaan vissen en hopen op het beste,maar door middel van voorvoeren en een voerstek op te bouwen vergroot u de kans op een mooie karper. Als wij op een kanaal een voerstek opbouwen beginnen we vaak te voeren met particles, zoals duivenvoer, tijgenoten, kikkererwten en mais. Door middel van een voerboot kan dit op de gewenste stek gebracht worden. U heeft geen voerboot dan kunt u ervoor kiezen om een spod te gebruiken dit is net zo nauwkeurig als een voerboot.

Een spod is een soort korf waar u uw aas kan indoen. Als de spod na het werpen het water raakt zal hij door de ingebouwde drijver onderste boven keren waardoor het voer vrijkomt. Na een paar keer voeren beginnen we ook boilies te brengen, bij voorkeur iets hardere omdat deze iets langer blijven liggen.
Voor het voeren met de boilies kunt u gebruik maken van een boilie werppijp.

Na een weekje kunt u beginnen met vissen op uw stek. Nu is het water van iedereen maar wij raden aan om het niet aan de grote klok te hangen waar u voert en vist omdat er onsportieve karpervissers zijn die dankbaar gebruik kunnen en zullen maken van uw tijd en geld in de vorm van het voer.

Gebruik altijd een toplood op het kanaal zodat passerende boten niet door uw lijnen zullen varen.

Vissen op meren

Voor veel karpervissers is het vissen op groot karperwater wel het mooiste. Het wordt vaak een soort mini vakantie in een prachtige omgeving. Alleen, of gezellig met een vismaat genieten van de rust en de natuur. Op dit grote water is toch vaak wel een voerboot met diepte meter vereist , of een rubberbootje uitgevoerd met een diepte meter.

Nu hoeft je natuurlijk niet gelijk 100meter of verder uit de kant te vissen. Dit kan ook in het eerste kuiltje of geultje wat je tegenkomt. Vaak wordt er toch voor gekozen om wat verder uit de kant te vissen. In dit geval is het bootje wel heel erg handig. Verder is vissen op groot karperwater niet zoveel anders dan vissen op een kanaal.

Ook hier tracht u de hotspots onderwater te vinden zoals zandbanken waar de vis omheen trekt, de diepere gaten waar de vis zich ophoud en de wiervelden en mosselbanken waar de karper van nature zijn eten haalt.

Maar ook hier geld dat een voercampagne wel vaak noodzakelijk is. Als u de vis eenmaal op de stek krijgt kan dit resulteren in verrassende resultaten.

Tot slot willen wij ieder veel succes wensen met het beoefenen van zijn of haar hobby en passie. Behandel de vis en de natuur met respect zodat ook de volgende generatie ervan kan genieten.

Ids Idzenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *