Sassenhein Haren (Groningen)

Sassenhein Haren (Groningen)

Ten zuidwesten van Haren (Groningen) ligt te midden van vijfentwintig hectare prachtig natuurgebied een waar hengelsportmekka. De twee visplassen van HC Sassenhein bestaan uit de Noordplas van 8 hectare en de Zuidplas van 11 hectare.

Het meer dan honderd jaar oude Sassenhein is opgericht door Hein Aalderink en zijn vrouw Saskia (Sas-en-Hein) die het gebied in 1909 hebben aangekocht. Beide waren fanatiek visser en om vrienden en relaties op een verantwoorde wijze te kunnen laten karpervissen werd de Hengelclub Groningen opgericht. Om het gebied te beschermen en behouden voor latere generaties vissers is de naam omgezet in HC Sassenhein (hengelaarsclub).

De waterkwaliteit en het voedselaanbod waren uitstekend en dat zijn ze nog steeds en door een verantwoord uitzet-beleid ontstond een uitstekend viswater waarin vooral karper zich tot op de dag van vandaag goed thuis voelt.

De Noordplas, Sassenhein

De Noordplas is eind 1800 ontstaan uit turfwinning, kent diepten van gemiddeld 50cm tot 210cm. Naast enkele lelievelden en twee bakken/eilanden met beplanting, vind je er diverse vissteigers tussen de rondom met bomen begroeide oevers. Vrijwel rond de gehele Noordplas is nachtvissen toegestaan in een daarvoor geschikte groene en of gecamoufleerde tweepersoons karpertent.

De noordzijde (pad langs bewoners) van de plas is uitsluitend bestemd voor het karpervissen met een visparaplu, nachtvissen is hier verboden. De plas heeft een monotone bodemstructuur en vraagt om enige creativiteit van de visser in aas en montage.

 

De Noordplas kent een divers oud bestand en een jong bestand van uitzettingen uit recentere jaren. Je vindt er o.a. schub’s, lederkarpers, spiegels, graskarpers en rijenkarpers, daarnaast zwemmen er ook snoeken, zeelten en brasems rond. Waadpakken en voerboten zijn verboden op de Noordplas.

De Zuidplas is rond 1970 ontstaan uit zandwinning voor de aanleg van de A28 en kent een onregelmatig bodemverloop met dieptes tussen de 50cm en 2200cm. Ook de Zuidplas kent meerdere vissteigers, de oevers zijn hier echter minder begroeid met bomen en meer met struikgewas.

De Zuidplas, Sassenhein

Op de Zuidplas vind je een zandbodem en stijle taluds met diepe gaten, het is hier dan ook toegestaan gebruik te maken van een eigen boot, mits handmatig of elektrisch gestuurd. Ook de Zuidplas kent een gevarieerd bestand aan karper soorten met daarnaast baars, aal, blankvoorn, snoek en zeelt.

Hou je van karpervissen in de rust van een veilige en natuurlijke omgeving?, dan is Sassenhein iets voor jou!

Kosten:
Dagconsent (19 jaar en ouder) € 10,-
Dagconsent (tot 19 jaar) € 5,-

Jaar lidmaatschap:
Senior lid (19 tot 65 jaar) € 45,-
Senior plus lid (65+) € 35,-
Junior lid (14 tot 19 jaar) € 30,-

Enkele regels:

  • het maken van open vuur, zwemmen, zonnebaden en spelevaren is verboden.
  • het parkeerterrein van de Noordplas is vrij toegankelijk, parkeer uw auto netjes en hou rekening met de bezoekers van het Paviljoen.
  • indien u wilt vissen in de plassen van HC Sassenhein, bent u lid van de HC of in het bezit van een geldig dagconsent (te koop in het Paviljoen aan de Noordplas).
  • Personen van 14 jaar en ouder mogen met maximaal 2 hengels vissen, jonger dan 14 afhankelijk van soort vispas, vissen met 3 hengels is niet toegestaan.
  • het gebruik van gevlochten hoofdlijnen of bewaarzakken is niet toegestaan.
  • op de Noordplas is het verboden om haken met weerhaak te gebruiken (een plat geknepen weerhaak is toegestaan).
  • de gebieden zijn alleen toegankelijk voor leden, donateurs en consenthouders, die in het bezit zijn van de benodigde documenten die bij controle dienen te worden getoond aan een controleur of bestuurslid.

Gegevens:
HC Sassenhein, (Noord en Zuidplas)
Lutsborgsweg 51-53 (Haren) Groningen
http://www.hcsassenhein.nl