Home Blog

Stroomvoorziening aan de waterkant

1
Complete set met omvormer

Wat nemen we tegenwoordig veel mee naar de waterkant! Niet alleen visspullen, maar ook veel elektronica zo als een mobiel, laptop, tv, voerboot, accu’s voor de elektromotor, ect ect . Op openbaar water en sommige betaalwateren heb je geen stroomvoorziening, dus moet je op zoek naar een oplossing om het een paar dagen uit te kunnen houden. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat heb gedaan.

Door: Marcel Dolderman

Zelfvoorzienend aan de waterkant

Er is tegenwoordig van alles op de markt verkrijgbaar voor het opladen van je apparatuur. Voor de telefoon kun je het wel reden met een powerbank, maar voor bijvoorbeeld accu’s voor de elektromotor of de voerboot heb je zwaardere apparatuur nodig.

Je kan kiezen voor een aggregaat, maar ik vind dit persoonlijk voor in de natuur niet de juiste oplossing. Je bent er ook voor je rust en dat gebrom langs de waterkant is niet zo rustgevend, ook niet voor je mede vissers.

Zonnepaneel aansluiten op je viskar

Omdat ik een viskar heb zat ik er aan te denken om er een zonnepaneel op plaatsen. Deze heb ik geplaatst op de deksel van de kar onder mijn imperiaal, waar ik mijn rubberboot op heb liggen. Tussen het imperiaal en de deksel van de kar zit 5cm loze ruimte. Op deze manier kan ik de ruimte die ik heb optimaal gebruiken.

Het zonnepaneel past mooi tussen de deksel en het imperiaal

De tweede reden om de zonnepaneel te plaatsen op de deksel van de kar, is dat de deksel open kan en je zo optimaal van de zon gebruik kan maken om de accu op te laden. Omdat hij schuin staat en niet plat pak je de meeste zon. Je kan de kar ook met de zon mee verplaatsen.

De producten die ik gebruikt hebt zijn:

  • Een accu van 180 ampere. Deze heb ik in de kar gemonteerd.
  • Daarop aangesloten: Een 100 watt zonnepaneel met een laadregelaar
  • En een omvormer van 12 naar 230 volt zodat je er bijvoorbeeld je laptop of een koffiezet apparaat op kunt aansluiten.

Met deze stroomvoorziening kan ik alles opladen wat ik bij me hebt en zo een aantal dagen aan de waterkant vertoeven.

Veel succes,

Groet Marcel

Lijnen uitvaren met de rubberboot – Tips & Trucs

0

Lijnen uitvaren met de rubberboot kan je op verschillende manieren doen. Zo is het ook mogelijk om twee hengels tegelijk uit te varen. Hoe je dit kan doen, zal ik je uitleggen.

Tips & Trucs door Marcel Dolderman

Het uitvaren van twee hengels tegelijk pas ik vooral toe wanneer ik op grote afstanden vis. Zo bespaar je accu, tijd en energie, vooral als je alleen de mogelijkheid tot roeien hebt.

Met de tweede hengel aan het terug varen

Voordat je de boot in gaat pak je eerst het aas wat je wilt bij-voeren op beide hengels. Een hengel neem je mee de rubberboot in en de tweede blijft op de kant, van deze hengel neem je alleen de lijn mee.

Teambaas Ids Idzenga aan het uitvaren met de rubberboot

Hou de bodemmontage vast of wat ik meestal doe,  leg het haakaas in een emmertje. Leg de hengel die op de kant blijft in de hengelsteun of rodpod en zet de molen open. Vaar nu naar je eerste, dichtstbijzijnde stek en laat het haakaas op je stek zakken en gooi er vervolgens wat voer bij. Nu kan je doorvaren naar je tweede stek en laat je vervolgens de lijn afzakken op je stek van de hengel die je hebt meegenomen en gooi er voer bij. Vaar nu terug naar de kant met de molen open.

Het is mogelijk om het op deze manier alleen te doen, maar het gaat makkelijker met z’n tweeën . Je vismaat kan de eerste hengel alvast strak draaien en in positie brengen. En als je terug komt met de tweede hengel deze aanpakken. Het is wel belangrijk dat je even nadenkt over de volgorde van het uitvaren zodat je niet over je eigen lijn vaart als je met de tweede hengel terug vaart.

Veel succes,

Groet Marcel

 

Het upgraden van je trolley

1

Tegenwoordig nemen we heel wat mee naar de waterkant en omdat je niet overal met de auto kan komen, is het gebruik van een trolley een uitkomst. Maar als je een aardig eind moet lopen, dan krijg je op het laatst last van je armen en schouders. Natuurlijk kan je tussendoor wel even uitrusten en weer verder gaan en zo uiteindelijk op je visstek te komen, maar om het lopen met een trolley wat aangenamer te maken ben ik op zoek gegaan naar een oplossing.

Door Marcel Dolderman

Waar een rollator al niet goed voor is!

In een kringloopwinkel kwam ik een rollator tegen, een oudere type met gelaagde wielen en balhoofd. Dit was precies wat ik zocht, want het moet wel soepel lopen.

Weer thuis gekomen ging ik aan de slag. Eerst maakte ik een schets van de trolley met daarop de wielen van de rollator bevestigd achter op de steunen van de trolley.

Ik wilde de trolley zelf zo intact mogelijk houden. Niks eraan lassen of afslijpen, zodat ik hem eventueel in zijn oorspronkelijk staat kan terug brengen. Het enige wat ik heb gedaan is de voetplaten gedemonteerd van de steunen.

Hierna ben ik op zoek gegaan naar een stukje koker, wat precies over de steunen geschoven kan worden. Verder zocht ik twee draaiknoppen met draadeinde om het geheel te kunnen klemmen.

Vervolgens heb ik de onderdelen van de rollator gedemonteerd die ik nodig heb, oftewel de voorste wielen met balhoofd. Deze wielen zwenken en dat is erg gemakkelijk met het sturen van de trolley. Op deze manier hoef je de trolley niet iedere keer op te tillen als je een bocht moet maken.

Nadat ik alle onderdelen had verzameld, kon ik aan de slag. Het eerste wat ik heb gedaan is de hoogte bepaald van de trolley aan de achterkant, waar de wielen van de rollator komen. Dit is nodig om de trolley zo goed en gemakkelijk mogelijk te laten voortbewegen. Hierna heb ik twee kokers op maat gezaagd en van beide de onderkant dicht gelast, zodat deze niet over de achterste steunen heen kunnen glijden. Vervolgens heb ik in beide kokers een gat van 8mm geboord en daar een moer van M8 opgelast, waar de draaidoppen met draadeinde op komen om de wielen te kunnen klemmen.

Een stukje koker aan de onderkant dicht gelast met een M8 moer en draaiknop met draadeind, nu als een geheel.

Daarna heb ik nog twee kokers op maat gemaakt en deze aan de onderkant in de juiste hoek gelast op de andere kokers. Als laatste heb ik de twee balhoofden aan de kokers gelast. Let er wel op dat je de lagers eruit haalt wanneer je gaat lassen!

Als finishing Touch heb ik de onderdelen een kleurtje gegeven. Even spuiten en alles monteren en de trolley is klaar voor gebruik!

Hoe het allemaal begon

1

Hieronder lezen we hoe de visserij bij Hains tot stand kwam en wat zijn drijfveren en denkwijzen zijn over zijn visserij nu.

Statisch struinen op karper in de winter

0

Wat ik een leuke bezigheid vind in de winter periode is het statisch struinen op karper. Niet op openbaar water maar op parkwateren, meertjes, afgesloten vaarten of kanaaltjes. In dit artikel leg ik je uit hoe ik dat doe. 

Door Marcel Dolderman

Waarom dan niet op openbaar water zou je je kunnen afvragen. Dit is wel mogelijk, maar de reden waarom ik dat niet doe is omdat de vis daar niet zo makkelijk meer te spotten is. De karpers gaan dan vaker naar diepere stukken om te overwinteren en de kans dat je er een vangt is dan ook klein.

Lekker struinen, op zoek naar de karper

Wat neem je mee?

Het materiaal wat je meeneemt moet zo compact mogelijk zijn. Je verplaatst je veel en daarom is het handig om alleen het hoognodige mee te nemen. Mobiliteit en snel verplaatsen zijn bij statisch struinen een pré. Twee hengels, banksticks met beetmelders, een onthaakmat, schepnet en wat klein materiaal. En wat aas, meer heb je niet nodig.

Een trolley is niet nodig, maar wel gemakkelijk als je grote afstanden moet lopen.

Op zoek naar de karper

Op zoek gaan naar de karper start met het observeren van het water. De vis zal in de koude periodes naar beschutte plekken zoeken. De karper is in de winter periode niet meer zo actief, dus hij zal zich niet vaak meer verplaatsen. Zoek naar plekken waar de karper zich kan verschuilen, zoals overhangende of omgevallen bomen, duikers, bruggen of rondom eendenkooien. Dit zijn ideale plekken voor de karper om te overwinteren.

Verkassen en observeren op zoek naar de karper

Hoe te vissen?

Bij het statisch struinen ben je veel actiever, wat ook fijn is in koudere periodes. Doordat de karper zich graag verschuilt onder bomen, eendenkooien en bruggen kun je hier obstakels tegenkomen. Vis daarom kort op je hengels en zet je beetrunners niet te los. Je wil tenslotte niet dat de vis zich vast zwemt .

Observeren van het water

Let bij het observeren van het water goed op kleine bewegingen, kleine kringetjes, aasbellen en dat soort aanwijzingen, de vis zal zich hier verschuilen. Wanneer je een goed gevoel bij een plek hebt, ga je over tot actie. Maak je haakaas klaar, wat gecrushte boilies in de pva en leg dat dan iets voor de stek om de vis niet te veel te verstoren. Meestal gooi ik er zelf nog een paar losse 15 mm boilies er omheen. Dit is om de vis te triggeren om te gaan azen. Daarbij is het belangrijk om niet teveel te voeren, ze azen in koudere periodes veel minder en in een korter tijdbestek.

Tijd om te verkassen

Wanneer er na een uur of anderhalf geen actie van de stek komt, wordt het tijd om te verplaatsen naar een andere stek. Op deze manier vis je het water af net zo lang tot je de vis heb gevonden. Als je wel actie op de stek hebt blijf je er natuurlijk langer. Dit is een leuke manier van vissen, je bent actiever bezig dan met statisch vissen, en in de winter periode moet je echt op zoek naar de karper. De karper komt dan niet naar je toe!

Pas op de derde stek wisten we de vissen te vinden, met een prachtige koi als resultaat.

Veel succes!
Groet Marcel

Winter weekend sessie op Carp Valley

1

Na in september 2017 al eens een week met Ids te hebben gevist op Carp Valley wist ik dat ik ooit nog eens daar naar toe wilde. Toen mij gevraagd werd door het team van Karpervissen in Nederland of ik van 21 december t/m 24 december mee wilde vissen was het antwoord dan ook voluit “Ja”.

Door Marco Seinstra

Ik had Ad Brak’s pareltje in worden al gezien en met het verleggen van de N18 zou het vertoeven daar nog aangenamer zijn.

Hains en Ids waren al op tijd aanwezig, het buitenhaardje brandde al lustig toen ik iets na 10:00 arriveerde op vrijdag. We startten de sessie zonder de hoop dat het “slachten” zou worden, Ad had een paar dagen ervoor al met Ids gebeld of we zeker wel zouden komen omdat er al een aantal weken niks was gevangen.

“Natuurlijk” was het antwoord, “We maken er gewoon een gezellige trip van.”

Hains en Ids op stek 2

En dat was het, lekker eten en drinken en gezelligheid. De eerste 3 dagen regen en af en toe een bui en als afsluiter een prachtig zonnige dag.

Ids en Hains wisten allebei hun visje te vangen, helaas bleeft het bij Bart (die zaterdagavond aan schoof) en mij stil.

Het fijne van Carp Valley is dat zowel het huisje als de cabin op de andere stek van alle gemakken zijn voorzien.

Ruime stekken!

De Cabin

Zo is er elektra en verwarming en staan in het huisje fornuis, koelkast, vriezer, tosti-ijzer, magnetron en BBQ ter beschikking. Je kan kortom een groot deel van je uitrusting thuislaten en dat is toch wel een luxe.

Een aanrader dus zeker als je niet ver wil rijden om prachtige, kleine en grote, vissen te vangen.

Aan Ad en mijn maatjes: Bedankt voor wederom een heerlijke ervaring.

Groet, Marco

Voor meer info en boekingen: https://www.devissendehollander.nl

Karperuitzet 10 november 2018 Friese boezem.

0

Door:  Bart van Veenendaal

Ja ja, 10 november was het weer zover: De grote karperuitzet in Friesland.

De voorbereiding

De voorbereiding begon al maanden geleden met overleggen tussen sportvisserij Fryslân en het waterschap, met de vraag of er weer een karperuitzet plaats mag vinden. Na enige tijd en inspanning van sportvisserij Fryslân kwam het gehoopte antwoord, JA.

Nu kon de verdere voorbereiding beginnen. Diverse hengelsport verenigingen hadden toegezegd mee te willen doen met het uitzetten van karpers in de Friese Boezem. Zowel financieel als het regelen van vrijwilligers voor deze dag. Een deel wordt gefinancierd door de verenigingen en het grootste gedeelte door Sportvisserij Fryslan.

Na de toezeggingen van de verenigingen kon er vis besteld worden bij een leverancier. Hierbij werd er natuurlijk over de prijs onderhandelt met de hoop zoveel mogelijk karpers te kunnen krijgen voor het beschikbare budget. Het kwam er op uit dat we ongeveer 1000 karpers konden uitzetten op verschillende plaatsen in Friesland.

De grote dag is aangebroken.

De karperuitzet werd gepland op zaterdag 10 november. Op deze dag waren er ongeveer 40 vrijwilligers aanwezig om de hele uitzet gedaan te krijgen, dit gebeurde in het Friese plaatsje Grou.

We begonnen vroeg in de ochtend met het klaarmaken van de weeg- en foto stations om de karpers te kunnen registreren. Dit registreren is erg belangrijk om de vissen in de toekomst te kunnen volgen. Zo kunnen ze zien waar de karpers naar toe zijn gegaan maar ook hoe ze gegroeid zijn in de loop der jaren.

Na het wegen en fotograferen van de karpers werden ze in grote containers gedaan om vervoert te worden met een vrachtwagen. Deze vrachtwagen werd beschikbaar gesteld door Peters Hout b.v.

Op transport.

Een enthousiaste chauffeur die overigens zelf ook vist, reed de hele dag de karpers naar de uitzetlocaties. Op de uitzetplekken werden de containers van de vrachtwagen gehaald en werden de karpers in het openbare water uitgezet.

Er werden meer dan 100 karpers per locatie uitgezet in de hoop dat de karpers zich gaan verspreiden door heel Friesland. Het doel daarbij is dat de spiegelkarpers zich uiteindelijk zelf voortplanten maar ook dat wij er als sportvisser natuurlijk een hoop plezier van zullen hebben.

De gehele uitzet was klaar om ongeveer 15.30 uur, waarbij alle dank uit gaat naar alle vrijwilligers, sponsoren en verenigingen die deze dag mogelijk maakten.

Omgang met de karpers.

Het is mooi dat er jaarlijks karpers uitgezet kunnen worden, maar daarbij dragen wij als sportvissers ook de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk met de karpers om te gaan.

Wij hopen dan ook dat als je een karper vangt dat je erg netjes mee omgaat en altijd een onthaakmat gebruikt zodat de vis niet onnodig beschadigd. Zet de vis zo snel mogelijk weer terug en hou de karper niet (te lang) in een bewaarzak. En mocht de vis een wond hebben, behandel hem dan met CarpCare zodat we met zijn allen nog lang genieten van de uitgezette vissen.

Groet, Bart van Veenendaal

 

Ermerstrand 2018 “Oktobersessie met recordtemperaturen’’

0

Van 12 t/m 15 oktober visten de teamleden van Karpervissen in Nederland een weekend-sessie op het viseiland van Recreatiepark Ermerstrand. Marcel, Hains en Bart vertrokken op vrijdagochtend richting Erm, Bert kwam later die dag samen met zijn dochter.  Het zou een weekend worden met recordtemperaturen tot maar liefst 27 graden op de zaterdag! 

Ook dit jaar hadden wij beschikking over het viseiland met de eilandstekken en het vischalet. Erg handig om wat extra luxe te hebben tijdens een visweekend! Het chalet is geschikt voor vier personen en is van alle gemakken voorzien. Met twee slaapkamers, een badkamer, keuken en woonkamer heeft het alles wat je nodig hebt. 

De vischalet

Meer info: http://www.ermerstrand.nl/nl/chaletpark/vis-chalet .

Bert en zijn dochter verbleven in de chalet terwijl de anderen in hun eigen bivvy’s op de stekken bleven. Het chalet was tevens het gemeenschappelijk eetpunt met net als vorig jaar op de zaterdagavond een BBQ.

Op familievakantie en toch je vis vangen!

0

Dit jaar stond er een vakantie met het gezin naar Frankrijk op de planning. Even twee weken weg, nieuwe indrukken opdoen, genieten van elkaar en even helemaal opladen. Aangezien in dit jaar al een keer heb kunnen vissen in Frankrijk, nam ik ook deze vakantie mijn visspullen mee. Niet met de intentie om vaak te vissen, maar wie weet wat je onderweg tegenkomt. Hoe ik dat gedaan heb en of ik een Franse karper aan de haak sloeg vertel ik je hieronder.

Visstekken zoeken en informatie vergaren

Ik kan je een hoop vertellen over de prachtige streek Normandië met alle bijzonder mooie kusten, de indrukwekkende militairen begraafplaatsen en de D-daystranden, maar daar zit je als karpervisser vast niet op te wachten. Tussen onze uitstapjes door ben ik eens gaan informeren bij een office toerisme, een Franse VVV, naar de mogelijkheden om te karperen in Normandië. Deze man had wel wat informatie maar over vergunningen kon hij mij niets vertellen.

Het ruikt naar vis!

Tijdens een uitstapje kwam ik een hengelsportzaak tegen en ben daar naar binnen gestapt. Na een praatje met de eigenaar gaf hij mij een visitekaartje met adres van het viswater. We stapten de auto weer in en gingen op zoek naar het water dat deze man aangaf. Riviere morte, wat zoiets betekent als de dode rivier, vreemde naam voor een water om te vissen dacht ik nog.

Riviere morte, de dode rivier

De rivier loopt langs het plaatsje Deauville en ligt aan een parkje. Wij waren daar in het weekend en het was er gezellig druk, families met kinderen, oudjes op een bankje, en ook heel wat vissers aan de waterkant. Na een wandelingetje langs het water zag ik twee Franse karpervissers zitten. Zij konden mij vertellen dat het hier leuk karpervissen was en dat er een mooi bestand aan karpers zwemt. Dat bood perspectief.

Terug bij ons huisje ben ik op internet op onderzoek uitgegaan en daar kwam ik een filmpje tegen van twee lokale vissers op dit water. Zij vingen goed op pineapple boilies. Het werd me duidelijk deze zeker in te zetten. Een aantal dagen later besloot ik in de middag rond 15:00 uur die kant op te rijden.

 

Goed karperaas meenemen!

De dagen ervoor had ik al wat hennep en duivenvoer klaargemaakt en natuurlijk had ik de nodige smaken boilies mee. Naast de BFM Pineapple Twist wilde ik ook de BFM Red Garlic en de BFM Scopex Twist gebruiken. De Garlic boilie doet het in Nederland ook goed op het kanaal dus waarom in Frankrijk niet, toch? Ik maakte wat haakaas klaar en soakte deze in de gripzakjes. Zo kon de soak mooi in de bollen trekken.

De visstek bepalen

Met de belangrijkste visspullen die ik mee had genomen naar Frankrijk ging ik met de auto op pad. Een half uur vanaf onze gite lag de rivier. Bij aankomst ben ik nog even op het gemak langs het water gelopen om mijn visstek te bepalen.

Het verraste mij dat er geen enkele karpervisser aanwezig was. Nu had ik alle keus om een goede visstek te zoeken. Dus hup spullen uit de auto, alles klaarzetten, dieptemeter aansluiten en de lijnen uitvaren.

Strategie bepalen

Ik koos ervoor om de eerste hengel rechts aan de overkant tegen de overhangende struiken aan te leggen. De tweede hengel ging op links, ook strak naast een mooie overhangende boom die half over het water groeide, een ideale plek waar de karper met deze temperatuur (rond de 25 graden) graag vertoeft. Omdat ik ook graag een hengeltje onder eigen kant heb liggen, ging mijn derde hengel aan de linkerkant tegen het eigen kantje.

Wachten op een aanbeet

Alle lijnen liggen en het is tijd voor een natje en een droogje en wachten tot de eerste karper zich aandient. Tenminste, dat hoopte ik. Aangezien ik rond half 10 weer richting het huisje wilde gaan, werd dit een korte vissessie. De hengels lagen er ongeveer een uurtje in toen de eerste run kwam. Ik pakte de hengel en sloeg een gat in de lucht. Na de montage te hebben nagekeken snapte ik niet waar het aan lag, alles klopte en was in orde. Jammer, op naar de volgende.

Nog geen half uur later gaat dezelfde hengel weer af, deze keer was het raak. Na een dril van zo’n 15 minuten glijdt er een mooie schubkarper over mijn netkoord. Snel een foto en de vis weer netjes teruggezet. De andere hengels bleven stil, geen enkele aanbeet. Maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste was binnen.

Een gezellig praatje

Omdat het water langs een park loopt, komen er veel Fransen om te wandelen. Zo heb je snel aanspraak en wordt er hier en daar een praatje gemaakt. De Fransen waren best nieuwsgierig wat ik als Nederlander hier aan het doen was. En of ik de karper wel netjes terug zou zetten na de vangst. De tijd vloog op deze manier voorbij.

Zo rond de klok van 21:00 uur liep alweer dezelfde hengel af. Ik rende naar de hengel, pakte hem uit de steun en nummer twee hing ook. Deze dril duurde iets langer. De vis wilde maar wat graag onder de struiken schieten. Na wat gestoei kreeg ik de vis daar weg. De karper op de kant, een foto gemaakt en hem weer snel terug geplaatst in zijn eigen leefomgeving. Wat mij opviel aan de karpers in deze rivier was dat hun lippen rubberachtig stug zijn. Moeilijk om te haken, maar ook om te onthaken.

Einde vissessie

De tijd zat erop en het werd tijd om op te ruimen en in te pakken en met een goed gevoel weer terug te gaan naar mijn gezin. Zo zie je dat je ook tijdens een vakantie met het gezin je moment kunt pakken om even te gaan vissen en kans maakt om een karper aan de haak te slaan. Wanneer je alleen de hoognodige spullen meeneemt blijft er nog genoeg ruimte over in de auto voor de rest van de vakantiebagage.

Mijn tips voor vissen tijdens de vakantie zijn

  • Zoek een VVV die je meer kan vertellen over viswateren in de nabije omgeving
  • Maak een praatje bij een plaatselijke hengelsportwinkel
  • Bekijk het water voordat je gaat vissen
  • Spreek met de eventuele karpervissers die daar zitten
  • Neem alleen het hoognodige mee aan visspullen
  • Vergeet niet je vaste merk boilies, hennep en duivenvoer mee te nemen
  • En gok het er gewoon eens op!

Groet Marcel

PB voor Mark op de Friese Boezem

0

Door Merlijn Dolderman

Vorig weekend hadden teamleden Bert en Marcel een vissessie op hun vaste stek in de Friese boezem. Omdat deze stek nu begint te lopen, hebben Mark en ik deze week doorgevoerd om dit weekend een 24 uurs sessie te vissen.

Zaterdagmorgen 7 uur ging de wekker, aangezien ik eerst naar mijn zaterdagbaantje mocht, hebben we Mark alvast op de stek gebracht. Hij gooide gelijk zijn hengels uit en heeft daarna de shelters opgezet en de spullen een plek gegeven. Om 12 uur was ik klaar met werken en bracht Marcel mij naar de plek waar Mark al een heerlijke lunch had bereid. De spullen stonden klaar en ik kon ook gelijk mijn lijnen uitvaren.

Het weer zat mee, lekker warm en de middag begon met een rustig windje. Perfect voor een weekendje karpervissen. De aasbellen zagen we regelmatig bovenkomen, dat was in ieder geval een goed teken. De eerste uren was het stil, tijd om even bij te kletsen en samen te eten. De shoarma ging in de pan en smullen maar! Na het eten hebben we de hengels klaargemaakt voor de nacht. Alles op scherp, hoofdlampjes binnen handbereik, sounderbox getest dus laat die vis maar komen.

Rond tien uur begon Mark zijn linker hengel te gieren. De eerste vis meldt zich. 

Na een dril van ongeveer een kwartier glijdt de vis in het net. Een mooie spiegelkarper zag het licht. Na wat foto’s zetten we deze schoonheid weer terug. Snel de hengel weer op de stek gevaren en wachten op de volgende.

Even later is het tijd om de stretcher op te zoeken en langzaam zakken we weg in een diepe slaap. Deze duurt echter niet lang, rond middernacht gaat er weer een pieper af. Ook deze keer is het een hengel van Mark. ‘Deze is voor jou, Merlijn’ zegt Mark. Ik pak de hengel uit de steun en begin te drillen. Wat zijn de spiegelkarpers hier toch sterk. Hij laat me alle hoeken van het water zien, maar na een gevecht van 20 minuten geeft hij het toch op en gaat over mijn netkoord. Even op de foto en weer terug. De hengel weer op zijn plek en een nieuwe poging om te gaan slapen.

Maar dat slapen is niet van lange duur, Mark krijgt op zijn linker hengel een terugzakker en pakt hem uit de steun. Deze vis zwemt met volle vaart van links helemaal naar rechts, zo over de andere lijnen heen. Gelukkig hebben we toplood erop zodat er weinig kan gebeuren. Hij blockt de vis zodat hij niet in het zijslootje schiet. De vis geeft het na een kwartier op. Het is tijd om te scheppen. Dit keer is het geen spiegel, maar een hele dikke en oude schubkarper. ‘Dit zou zo maar een nieuw record kunnen zijn, Mark’ zeg ik. De mooie oude karper in de weegsling en wegen maar, en ja hoor, een nieuw pb voor Mark is een feit! Deze dame weegt maar liefst 15 kilo schoon aan de haak. Snel een mooie foto schieten en snel weer terug het water in.

De hengel gaat weer terug op de plek en wij weer op onze stretcher, de oogjes nog even dicht. We kunnen mooi een paar uurtjes slapen voor de volgende vis zich aandient. 7:15 uur op zondagmorgen, een mooie start van de dag. En weer gaat de linker hengel af, dit keer is hij voor mij. Ik sta een paar seconden met de hengel in mijn hand en de middelste hengel heeft ook vis, een dubbele run! Mark pakt hem op en zo staan we samen te drillen. Mooier kan de zondagmorgen niet beginnen. Ieder onze eigen vis geland en snel even wat mooie foto’s met ons samen.

De stekken van Mark lopen aardig door. Bij mij blijft het angstvallig stil, maar dit mag de pret niet drukken, we doen altijd run om run. Zo pakken we samen vis, zo doen vismaten dat. Ondertussen komt onze vriend en teven karpervisser Nick langs met een zak verse broodjes.  We spreken onze vangsten door en ondertussen blijft het kwa aanbeten rustig.

Rond 12 uur beginnen we met inpakken, de hengels naast de rodpod en alles ondertussen opruimen. De hengels blijven tot het laatste moment in het water, je weet maar nooit. We zijn bijna klaar met inpakken en het wordt tijd om de hengels in te halen. Mark loopt naar zijn hengels en ziet de spoel van zijn middelste hengel aflopen.Hij grijpt zijn hengel en geeft hem aan mij. Het drillen kan weer beginnen. We landen de vis, en deze gaat ook nog even op de foto en uiteraard gelijk weer terug.

De laatste hengels naar binnen en weer terug naar huis. Dit was een gezellige en zeer geslaagde sessie. Op naar het volgende visavontuur.

Gevangen op de boilies van www.bfmbaits.nl 

Teamleden Mark en Merlijn

Het visweer in Nederland

Amsterdam
half bewolkt
8.7 ° C
9.4 °
7.2 °
87 %
10.8kmh
75 %
di
9 °
wo
7 °
do
8 °
vr
9 °
za
10 °