Urban oppervlakte vissen in Amsterdam

Urban oppervlakte vissen in Amsterdam

Door: Alvar Besemer

Een gevarieerd visbestand in vrijwel alle wateren in de binnenstad en buitenwijken: Amsterdam is the place to be voor de karpervisser! Bovendien wordt elk jaar karper uitgezet in het Mokumse water. Via de site karperbeheer.nl kunnen vissers de karpers terug melden. Zo wordt de groei, verspreiding en het gewicht van de karper gemonitord. Voor het vissen in Amsterdam heb je naast de algemene vispas een extra vispas nodig van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. Er zijn namelijk verschillende visplekken in Amsterdam en omgeving waar alleen AHV-leden mogen vissen.

De wateren van onze hoofdstad lenen zich voor alle manieren van karpervissen: van statisch op de Sloterplas, Gaasperplas en de Nieuwe Meer tot penvissen of oppervlaktevissen in de verschillende grachten en aftakkingen daarvan.

Spotten in de grachten van West

Mijn missie: oppervlakte vissen in de grachten en aftakkingen van Amsterdam West. Ik begin mijn zoektocht vroeg in de ochtend zodat ik de drukte van de grote stad wat vermijd.

Oppervlakte vissen in de stad gaat het beste in ochtend- en avonduren. De weersverwachting voorspelt 20 graden voor vandaag. Met een watertemperatuur die richting de 16 graden loopt, zullen de karpers flink actief zijn met het vangen van muggenlarven en watervlooien. Ik kies er eerst voor om een aantal grachten en aftakkingen daarvan af te lopen en goed te observeren of er ergens vis aan de oppervlakte aast.

Hiervoor neem ik altijd 3 verschillende kleuren Polaroid zonnebrillen mee om zo optimaal mogelijk in elke waterkleur variant te kunnen kijken. Al gauw spot ik de eerste azende vissen naast een brug onder wat drijfvuil, maar ik loop nog even verder om meer te ontdekken. Na een uurtje struinen weet ik de goede plekjes te vinden en begin ik ze stuk voor stuk af te vissen. De plaatsen met veel watervogels laat ik links liggen, oppervlakte vissen in de buurt van watervogels moet je niet aan beginnen. Dit geeft veel ergernis bij de visser en is bovendien gevaarlijk voor de vogels.

Het materiaal

Ik vis met een simpele 12ft Shimano Catana carbon penhengel met mooie curve, een Shimano 4000 molen, 0.27mm Spro nylon lijn (transparant of zwart afhankelijk van waterkleur) en een Fox arma point haak (maat 4). Kies vooral geen te kleine haak omdat deze grotere vis niet haakt bij het aanslaan op afstand. Direct op de haak zonder hair monteer ik een stuk dubbelgevouwen witbroodkorst van ongeveer 4cm (ik kies hiervoor altijd zo vers mogelijk brood van de warme bakker). Daarnaast neem ik een flinke zak droge kattenbrokken mee naar de waterkant dienend als lokvoer. Een rugzak, hengel, onthaakmat en uitschuifbaar landingsnet zijn voor de rest de enige materialen die ik bij me draag.

Voor het oppervlakte vissen heb je niet veel nodig.

Als zoete broodjes…

Vlak tegen de kant hapt een groepje karpers tussen wat drijfvuil van bloesemblaadjes. De gele bekken verschijnen smakkend aan de oppervlakte van het water. Ik gooi een klein handje kattenbrokjes op enkele meters van ze vandaan en wacht af….. Even zijn ze weg en dan verschijnen ze onder de brokjes. Eerst argwanend en daarna gaan ze los: stuk voor stuk worden de brokjes onder gezogen. Nu is de tijd aangebroken! Eerst maak ik de korst van het brood nat en werp mijn lijn enkele meters achter de groep azende vissen. Vervolgens sleep ik hem langzaam naar ze toe tot ik vlak bij de brokken lig. De grote spanning gaat beginnen: pakt ie hem of pakt ie hem niet?

Al gauw verdwijnt ook mijn broodkost met een slurpend geluid onder de oppervlakte, direct sla ik aan en met een flink geratel loopt mijn slip af, nu begint het spel! De vis probeert eerst onder een overhangende boom te duiken, vervolgens wordt nog even een leliënbed aangedaan en duikt hij in wat rotzooi op de bodem. Na een strijd van een minuut of twintig geeft hij op en schuif ik het net eronder: een prachtige grachtenspiegel van 20 pond. Na een paar mooie foto’s mag hij weer lekker zwemmen, catch and release! Na elke vangst verwijder ik direct een meter of 5 lijn om er zeker van te zijn dat er geen beschadigingen in achterblijven na een dril. In de middag sluit ik zeer tevreden af en met 2 schubs en 1 spiegel in vijf uur effectieve vistijd. Een succesvolle oppervlakte sessie in de hoofdstad, mede mogelijk gemaakt door de warme bakker!

Groet, Alvar Besemer