Sponsballetjes

Sponsballetjes

Er zijn vele soorten artificial baits oftewel kunst-aas op de markt. Een tip die ik graag met jullie wil delen is het gebruik van sponsballetjes die ze gebruiken in de horeca om de tap leiding door te spoelen. Deze sponsballetjes hebben een diameter van 10mm en zijn alleen in orange te verkrijgen.

De sponsballetjes nemen geweldig de soak op!

Waarom sponsballetjes?

Het mooie van deze sponsjes is dat ze veel kunnen opnemen, en dus ideaal zijn om te soaken. Als ze gesoakt zijn en in aanraking zijn geweest met water, vergrootten ze zo naar 15mm. Als je een 20mm boilie gebruikt in combinatie met een sponsje, dan blijft hij mooi staan als een snowman. Hou er wel rekening mee dat wanneer je ze eenmaal hebt gebruik met bijvoorbeeld een Garlic soak, dan moet je ze daar ook mee blijven gebruiken omdat de sponsjes altijd de geur blijven behouden.

Je kan de sponsballetjes en de boilie ook voor-soaken d.m.v een gripzakje, zie mijn andere artikel:  >> Haakaas Soaken

Schadelijk voor de vis?

De kans dat een sponsballetje van je hair af gaat is nihil bij een goede montage. Dit geld ook voor de bestaande kunstaas wat op de markt is. De karper wroet ook in de bodem en krijgt zo ook ongewenst materiaal (wat geen voedsel is) naar binnen, en dat spuugt hij ook uit. Dus maak je geen zorgen.

Hergebruiken

Wat je kan doen is gebruik te maken van bijvoorbeeld een klein sieraden grip zakje. Schrijf eerst op het zakje wat voor soak je hebt gebruik en doe vervolgens het sponsje in het gripzakje.  Zo kan je het voor de volgende keer  weer hergebruiken.

De sponsballetjes zijn verkrijgbaar bij diverse horica-websites / webshops.
Het is het proberen waard, want ik heb op deze manier al meerdere karpers op de mat gehad.

Veel succes!