Vexilar sonarphone fishfinder inbouwen op je voerboot

Vexilar sonarphone fishfinder inbouwen op je voerboot

Omdat ik graag een fishfinder in mijn voerboot wilde hebben, ben ik gaan sneupen op het internet. Mijn oog viel op de Vexilar SonarPhone 200A. Ze zijn er in 2 uitvoeringen, een voor de gewone boot en een die je gelijk in je voerboot kan bouwen. Het verschil tussen beide is de prijs. Voor een fishfinder voor een gewone boot betaal je ongeveer € 200,- en de fishfinder die kant-en-klaar is om in je voerboot te bouwen kost € 350,-. Een flink verschil dus van € 150,-.

Mijn keuze viel op de goedkope versie omdat deze met wat kleine aanpassingen en ongeveer € 25,- goed om te bouwen is voor de voerboot. Hoe ik dat heb gedaan zal ik met jullie delen.

De antenne van de Vexilar SonarPhone zit in de box ingebouwd, hierdoor is het bereik beperkt, zo’n 30-40 meter. Hij is immers standaard ontwikkeld voor in een “gewone” boot, maar om hem te kunnen gebruiken voor in een voerboot dan is een langere afstand toch zeker wenselijk! Om een bereik tot zo’n 150-250meter te creëren moeten we de volgende onderdelen bestellen: WLAN naar SMA reverse Aansluitkabel – 0.5 meter en een Wifi antenne 9-12dbi (Aansluiting: RP-SMA Female). Deze zijn te bestellen bij allekabels.nl. Let er wel op dat je de juiste aansluitkabel besteld (de SMA reverse).

We beginnen met het inkorten van de kabel van de Sonar, deze is namelijk erg lang. Dit scheelt je ruimte en gewicht (al snel 300gram) in je voerboot. Je schroeft de stekker los van de kabel, doe dit wel voorzichtig, want het zijn zeer fijne draadjes. Wanneer je hem open hebt zit er wat kit op de draden, verwijder dit. Maak voor je zelf een schema aan welke deze zijn gesoldeerd, het zijn drie draadjes en een buitenmantel die aan de stekker zijn verbonden. Soldeer de draadjes los en kort de kabel in naar de gewenste lengte. Brandt de kabeltjes met een vuuraansteker bloot, zodat je ze weer op de juiste plek kan solderen. Tape het geheel af en schroef de stekker weer in elkaar.

Een behoorlijk stuk ingekort!

Schroef nu de Vexilar SonarPhone T-Box open met de schroefjes aan de onderzijde om de antenne aan te passen. De standaard antenne zit aan het bovenste gedeelte van de T Box geplakt. Het is een zwart draadje die naar de printplaat loopt. Verwijder nu voorzichtig de lijm dat over het draadje loopt. Daarna klik je met een fitting schroevendraaier de connector los van de printplaat.

Koppel de interne antenne voorzichtig los, naast het koelblok.

Het zwarte draadje kun je met een stukje tape aan de deksel plakken, deze hebben we niet meer nodig. Boor nu een klein gaatje naast de ander twee kabels die in de T Box zitten, hier door steek je de WLAN kabel. Klik nu het kleine stekkertje op de printplaat, waar je het andere kabeltje hebt verwijdert. Schroef het geheel weer dicht, en doe een beetje kit om de WLAN kabel die nu uit de T -Box steekt. Nu is hij weer waterdicht en is de T-Box zo ver klaar.

De interne antenne is nu vervangen door de externe antenne

Je kan nu de T-Box plaatsen op de gewenste plek in de boot. Hou rekening met de balans van je boot. Als deze is geplaatst, kan je een gaatje boren in de boot waar je de WLAN connector doorheen kan steken en bevestigen. Op deze plek kun je de WiFi antenne opschroeven, nu is het bereik veel verder dan de standaard antenne.

Sluit vervolgens de plus en de min aan op de accu van de voerboot. Er zit een bevestigingssteun aan de sonar, deze kun je aan de boot bevestigen. Zelf heb ik gekozen voor een andere bevestiging, zodat ik hem snel en makkelijk kan monteren en demonteren.

De sonar kan je extern bevestigen of inbouwen in je voerboot, aan jou de keus.

Er zijn op de markt steuntjes verkrijgbaar die je op de handzender kan monteren, waarin je de mobiele telefoon of tablet tussen kunt klemmen. Zo heb je mooi je handen vrij om uit te varen, en goed zicht op je scherm om de stekken te zoeken. Even de app downloaden op je mobiel en de T-Box is klaar voor gebruik.

Met een oude selfie-stick bevestigd op de handbediening

Let op: Het is bekend dat de SonarPhone kan storen met de standaard digitale baitliner voerboten.  Dit is op te lossen met een andere handset zoals de Tactic handset. Begin alleen te sleutelen aan je voerboot als je weet wat je doet!  Zo niet, laat het dan over aan een expert.

Veel succes!