Karpervissen op een betaalwater

Karpervissen op een betaalwater

Of je karpervissen op een betaalwater nu mooi vindt of niet, het is onder de karpervissers erg populair in Nederland en in het buitenland.  Je hebt de zekerheid op een stek, (grote) karper, veilig vissen en dichtbij zijn vaak voorzieningen in de vorm van een huisje of een douche.

Hoe kan ik het beste vissen op een betaalwater?

Een direct antwoordt kan ik je daar helaas niet op geven. Er zijn heel veel omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Voordat je je tassen inpakt is het verstandig zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het karperwater, de regels, de visstand, bodemstructuur,  opstakels .e.d. Vaak kan je op allerlei forums wel informatie vinden over het karperwater waar je hebt geboekt, of wilt gaan boeken. Het weer kan een grote invloed hebben op de vangsten, maar dat kunnen we (gelukkig) niet beïnvloeden. Waar we wel invloed op hebben is op de keuze van het aas en het voer, deze is erg belangrijk, maar ook de bodemstructuur en de aaspresentatie zijn net zo belangrijk, zeker op een dressuurwater.

Ok, ik heb de basisinformatie, wat nu?

Piet Vogel – Free Fall leader

In veel gevallen mag er niet met leadcore gevist worden en moet er gevist worden met weerhaakloze of “Micro Barb” haken. Pas daarom eerst je montage aan naar de regels van het betaalwater.  Een prima alternatief op leadcore (in mijn ogen) is Free Fall. De meest bekende, en goed werkende onderlijnen zijn o.a. die van Piet Vogel en Prologic. Beheerders van betaalwateren stellen deze eisen niet zomaar, dit doen ze voor het welzijn van de karpers.

Vis je met leadcore, vleeshaken en met lood?  Probeer dan eens het Free Fall systeem, de Micro Barb haken en de zogeheten “Stonze” (stenen). Dit is een veel diervriendelijker systeem. Mocht je een steen kwijtraken dan is dit minder schadelijk voor het milieu dan lood.

 

 

Materiaalkeuze

Stel je onderlijn-montage samen op basis van het reglement, de bodemstructuur, het bodem-type (zand, klei, blubber, veen), hengeldruk (lange of korte rigs). Mag je een voerboot of roeiboot gebruiken, dan kan je prima met een inline-systeem vissen. Mag je beide niet gebruiken en moet je werpen, dan ben je al vaak aangewezen tot een swivel-systeem. Lijndressuur is een van de grootste schrikfactoren voor de karper.  Zorg ervoor dat je lijn goed afzinkt en dat je niet vist met strakke lijnen. Je kan dit doen door gebruik te maken van een toploodje of door te vissen met slappe lijnen. Zorg ervoor dat je na het inwerpen of uitvaren je lijn de tijd geeft om af te zinken en gebruik zo licht mogelijke hangertjes om zo weinig mogelijk spanning op de lijn te houden. Het voorkomt ook problemen als je buurman een run krijgt en hij al je lijnen mee neemt omdat je met strakke lijnen vist, of misschien nog wel erger dat je uren bezig bent om alles uit te knoop te halen en al je hengels midden in de nacht weer uit te moeten gooien/varen.

 

Stonze, dressuur doorbrekend en beter voor het milieu

De Aas & Voer keuze

De aaskeuze is afhankelijk van het karperbestand en de aanwezigheid van andere vissoorten. Is er (bijna) alleen karper, dan loont het vaak om lekker te gaan mixen.  Daarbij kan je denken aan een grondvoer, partikels (tijgernoten, hennep, mais,), pellets, gecrushte boilies, boilies in diverse diameters enzovoorts.  Sommige karpers eten alles en andere karpers hebben een echte voorkeur voor 1 soort aas.  Door te mixen bereik je dus meer karper! Daarnaast kan je ervoor kiezen om je aas te boosten! Vaak werkt het erg goed om je stek mee op te starten of om de karpers over de streep te trekken. Je kan je karperaas ook mengen met visolie of zalmolie. Hierdoor krijg je niet alleen meer attractie onderwater, je zorgt er ook voor dat de vis naar je voerstek wordt gelokt vanaf de andere waterlagen.

Wanneer voeren en hoeveel?

Op een betaalwater wordt over het algemeen veel gevoerd. Het is fijn om te weten wat er voor jou komst gevangen is op de stek waar jij gaat karpervissen. Is er niet veel gevangen, dan is de kans groot dat er nog aardig wat voer ligt en is het verstandig dat je niet gelijk veel gaat voeren. Hou goed bij wat je voert, zeker wanneer het weer tegenzit kan het lonen om juist niet of nauwelijks te voeren terwijl andere vissers veel voeren. Omgekeerd kan dit net zo goed gelden, maar dan loont het vaker om langer te wachten met vissen.  Als er alleen gebruik gemaakt mag worden van een voerboot, dan wordt er vaak compact gevist en is het proberen waard om een stek te maken waar je verspreid voert.  Gebruik je voerboot dan alleen om je lijnen uit te varen.

Probeer uit te vogelen wanneer de vissen niet azen. Dit is een goed moment om te voeren, wacht hier niet mee tot in de avond zoals de meeste karpervissers doen, want dan heb je grote kans dat je de vissen stoort die weer aan het azen zijn.

De stekkeuze

Vooraf heb je informatie kunnen vergaren over de beste stekken, de dieptes van het water en zijn opstakels.  Bekijk het water eerst rustig en kijk waar er ge-aast wordt. Met een voerboot met dieptemeter kan je mooi een taluut opzoeken. Heb je een roeiboot mee, dan zou je met een prikstok zandbankjes en mosselbankjes op kunnen zoeken.  Afhankelijk van het seizoen, de temperatuur van het water en de weersomstandigheden kan je bepalen op welke diepte je het beste kan vissen. Verder is er een zogenaamd wisselmoment waarbij de karpers weten dat er een aantal uren niet wordt gevist. Veel karpervissers gaan vaak eerst opbouwen en starten pas uren later.  Snel even een boilie aan je hair knopen met een pva zakje en willekeurig inwerpen kan leiden tot een mooie start van je dag.

Rust Creëren

Heb je inmiddels alle lijnen uitgevaren/gegooid en een voerstek gecreëerd? Dan is het nu tijd om rust te creëren. Op een betaalwater staan de stekken vaak onder zware druk en de vangsten worden hierdoor vaak minder.  De rust creëren betaald zich uiteindelijk altijd uit. Als de vangsten tegenvallen, kan je ervoor kiezen om je hengels eruit te halen voor een aantal uur of zelfs een dag/nacht zodat je rust en veiligheid creërt op je stek, en kan je voer zijn werk doen. Vaak succes gegarandeerd!

Creatief Karpervissen

Zeker op een betaalwater is het erg belangrijk dat je creatief bent. Ga niet met al je hengels op hetzelfde inzetten, maar probeer eens een andere rigmontage, aassoort of een totaal andere stek.  Probeer verschillende dingen uit, zo kom je erachter wat het beste werkt.  Vaak ben je niet alleen en zijn er andere karpervissers waar je informatie weg kunt halen.  Soms wordt er altijd op grote afstand gevist, terwijl onder het kantje vaak vergeten wordt. Elke karpervisser gooit zijn uitgewerkte boilie het water weer in, onder het kantje.  Laat je penhengel niet thuis maar neem hem mee. Een vaak vergeten, maar o zo effectief wapen! Maak een stek (of meerdere stekjes) met een paar maiskorrels en wat partikels, wacht tot je een karper ziet azen, doe een paar maiskorrels op je haak en bam.. een bonusvis! Vaak worden de karpers die je met het pennetje vangt, niet of nauwelijks gevangen.

Tot Slot

Iedereen (daar ga ik vanuit) gaat karpervissen op een betaalwater voor zijn plezier / hobby.  Vaak is de ruimte er beperkt en kan het erg druk zijn. Hou daarom rekening met elkaar, dan hou je het leuk en gezellig.

Veel succes toegewenst!, Groet Bert