Het Prinses Magrietkanaal

Het Prinses Magrietkanaal

Door de provincie Friesland loopt het Prinses Margrietkanaal, dit kanaal is in de jaren 30 aangelegd voor de binnenvaart. Het Friese deel van het kanaal is vernoemd naar Prinses Margriet, het Groningse deel heet het Van Starkenborghkanaal. Het Prinses Margrietkanaal begint ten westen van Lemmer op de Brekken en loopt door tot de provinciegrens van Groningen bij Stroobos, het kanaal heeft een totale lengte van 65 km. Het Prinses Margrietkanaal loopt door een paar Friese meren, zoals: het Sneekermeer, Pikmeer & Bergumermeer.

Prinses Margrietkanaal
Het Prinses Margrietkanaal is een visrijk water voor zowel karper-, witvissers als roofvissers. Het kanaal heeft een gemiddelde diepte van circa 4,90 meter in de vaargeul. De breedte van het water ligt tussen de 60 en 65 meter en bij de meren is dat zelfs tussen de 70 en 80 meter breedte, je kan dus spreken van een ‘groot water’. Het kanaal wordt druk bevaren door beroeps- en in de zomer pleziervaart, het stroomt er vrijwel altijd. Deze stroming komt ten goede aan het vissen, want de vis is daardoor altijd in beweging en trekt veel rond. Het is een prima water om voor de eigen kant te vissen, zoek daarbij de ondiepere plekken en harde platen op. De bodem van het kanaal bestaat grotendeels uit een sliblaag, maar er zijn ook genoeg hardere stukken en zandplaten te vinden.

Zo’n ‘groot water’ heeft natuurlijk wel wat extra aandacht nodig dus een voercampagne is zeker aan te bevelen! Het kanaal is overal goed bereikbaar met de auto, keuze genoeg om een mooie stek te vinden. Houd wel rekening met waar je gaat zitten, langs het kanaal worden geregeld grote viswedstrijden georganiseerd! Je kan er ook voor kiezen om op een vakantiepark te gaan zitten met een verbinding naar het kanaal. De Vissende Hollander heeft diverse huisjes aan het Bergumermeer in zijn pakket. Daarbij zit je mooi op de bredere stukken van het water en heb je ook nog eens minder last van de scheepvaart. Kortom een prachtig viswater voor wie houdt van een echte uitdaging!

Kenmerken
Naam:
 Prinses Margrietkanaal
Provincie: Friesland
Type water: kanaal / troebel water / stroming
Vergunning: landelijke vispas
Derde hengel: toegestaan i.b.v. 3e hengel sticker
Nachtvissen: toegestaan i.b.v. nachtvis sticker
Parkeergelegenheid: goed bereikbaar met de auto
Lengte kanaal: 65 kilometer
Visbestand: divers, vrijwel alle soorten