Het vissen op Karper, welke karper molen?

Het vissen op Karper, welke karper molen?

Nu je een hengel hebt uitgezocht gaan we op zoek naar een bijpassende molen. Heel erg belangrijk!! is dat je een molen uitzoekt waarbij de slip perfect werkt. Die zul je na het haken van een karper namelijk nodig hebben. De slip mag absoluut niet haperen, want dan kun je vrij gemakkelijk alles verspelen.

Werpmolens

Tja wie kent ze niet. Het meest bekend zijn de normale werpmolens. Ze worden dan ook in elke soort sportvisserij wel gebruikt. Ze zijn er in allerlei maten, wat te maken heeft met de lijncapaciteit en het gewicht. Niet onbelangrijk zijn het aantal kogel lagers  die een molen bezit. Deze worden erin gezet om het draaiende werk als tandwielen en dergelijke te ontlasten. De inhaalsnelheid wordt ook altijd aangegeven op een molen. Dat betekent hoeveel slagen de beugel om de spoel gaat, als je 1 heel rondje draait met de slinger. Aangegeven als bijvoorbeeld 4,8 : 1. Hoe hoger het eerste getal, hoe sneller je de lijn binnen draait. Maar is het belangrijk om een karper heel snel op de kant te hebben? Laat je dus niet verleiden door een hoge inhaalsnelheid.

Let op de slip! Is deze makkelijk instelbaar?  Zit er ergens speling in? Zit er vrije (terug) slag in de slinger. Dat is allemaal veel belangrijker.

Baitrunner molens

Foto: De Baitrunner met bovenop de gevechtslip en onderop de vrijloop-slip.

Ik denk de meest gebruikte molens binnen de karpervisserij. En dat is niet voor niets.

Baitrunners zijn eigenlijk gewone molens. Maar ze hebben een ingebouwde ‘vrijloop’ die je heel makkelijk aan en uit kan zetten door middel van een clip/beugeltje. Ideaal voor het vissen op karper met de statische manier.

 

Staat de baitrunner ‘aan’ dan kan er vrij gemakkelijk lijn van de molen getrokken worden. (Als een karper er met t aas vandoor gaat). Staat de baitrunner ‘uit’ dan werkt de normale slip van de molen, en kun je de vis gaan drillen.

Houd rekening met de lijncapaciteit die op de spoel gaat. Dat staat meestal op de spoel zelf. Effe checken dus.

Tot Slot

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje geholpen heb. Het hangt van je manier van vissen af welke molen je het beste kunt kopen. Laat je goed informeren door een winkelier en ’test’ de molens een beetje als je hem beet hebt. Let op dat de slip goed werkt, er genoeg kogellagers in zitten en goed aanvoelt.

Uiteindelijk denk ik dat je beter iets kunt bezuinigen op een hengel dan op een molen. Natuurlijk heb je beide nodig. Maar als de karper uigeteld onder je top ligt en ineens een spurt neemt omdat hij het net ziet, komt het op de slip van je molen aan!

Tip: Zet daarom je slip iets losser aan het einde van de dril…..