Karpervissen in sterk stromend water

Karpervissen in sterk stromend water

Karpervissen in sterk stromend water, daar zijn verschillende systemen voor ontwikkeld. Bij het systeem wat ik heb gemaakt blijft de lijn uit het water en gaat pas aan de overkant het water in! Zo heb je geen last van de stroming en staat er geen druk op je lijn. Een bijkomend voordeel is tevens dat je geen last hebt van valse piepen op je beetmelder of erger vuil in de lijn.

Wat heb je nodig om dit te maken:

  • Bankstick van 1 meter (uitschuifbaar)
  • Swinger die je met schroefjes kan stellen, ik heb hiervoor de Troika gebruikt.
  • Achtersteun van rubber en een foam zwemstaaf.
De benodigdheden voor een eenvoudig, maar zeer effectief systeem.

Hoe maak je het systeem?

Ik zal het je uitleggen…Je neemt een achtersteun van rubber, een zogeheten Buttgrip.  Snijdt het rubber zo weg dat alleen het boutje overblijft. Hiermee kan je de swinger op de bankstick bevestigen. Het wegsnijden van het rubber doe ik omdat anders het rubber in de weg zit bij het vastdraaien en omdat de schroefdraad van de banksticks afwijkt van de standaard maat.

Zet het steuntje van de swinger ondersteboven op de bankstick zodat de swinger schuin omhoog wijst. Wanneer je dezelfde swinger als ik gebruik,  draai dan de rvs schroef bij het veertje helemaal aan.  Zo komt hij goed onder spanning te staan.

Pak de foam “zwemstaaf” en snijdt deze in een lengte van 30 cm. Pak vervolgens een holle aluminium buis van 10mm  en steek deze door de foam in de lengte richting. Zo haal je gelijk wat materiaal weg en schuift het makkelijker over je bankstick. Dit heeft genoeg drijfvermogen voor het hele systeem, mocht het in het water vallen.

De praktijk

Afhankelijk van de situatie  plaats je de bankstick met swinger aan de overkant in het water of in de oever. Een boot is hierbij nodig om de lijnen uit te varen. Laat het haakaas zakken op je stek en plaats de lijn vervolgens in de swinger.  Stel deze wel zo af dat hij met wat spanning er in blijft zitten en wanneer je een aanbeet hebt hij er ook weer uit kan schieten. Zet je hengel op de rodpod en stel deze af. Op deze manier blijft je lijn boven water. Let wel, dit systeem kun je  alleen toepassen op water waar je geen last hebt van scheepvaart.

Veel succes!
Marcel