Respecteer je visstek; Ruim je rotzooi op!

Respecteer je visstek; Ruim je rotzooi op!

Nu de feestdagen voor de deur staan en het einde van het jaar nadert is de tijd aangebroken voor overzichten en het smeden van plannen voor het komend jaar.
Nieuwe wateren gaan ontdekt en bevist worden, nieuw materiaal wordt ingeslagen, pr’s worden verbroken, nieuwe visvriendschappen worden gesloten, er ligt weer een mooi nieuw jaar in het verschiet.

Mooie visstek?

Zelf laat ik in deze periode de karpers met rust, om me volledig te storten op het doodazen. Korte effectieve uurtjes langs de waterkant voorzien van thermokleding en verwarmde schoenzolen, kortom de winter da’s niks voor mij! Maar het penvissen is nou eenmaal mijn favoriete bezigheid en dat kan ik lekker kwijt in het doodazen met de dobber.

Elk jaar wordt het drukker langs de waterkant, hengelsportbeurzen groeien uit hun voegen en de hengelsport markt innoveert zich suf met mooie gadgets en vooruitstrevende producten.  Steeds meer mensen ontdekken de rust , de spanning en de totaal beleving van het vissen, kortom hengelen is booming!  Helaas kleven hier ook grote nadelen aan, namelijk ‘de schijt aan alles types’.

Steeds vaker kom ik sporen van deze ‘types’ tegen langs de waterkant en dan bedoel ik onder andere het achteloos achtergelaten van troep, zwerfvuil, nylondraad (vaak nog voorzien van een haak), materiaalverpakkingen, bierblikken, frisdrankflesjes, snoepwikkels en zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan.

Dit willen we toch niet?

Nou wil ik mezelf niet neerzetten als één of andere moraalridder, maar regelmatig zie je mij met een plasticzak of vuilniszak als een soort vuilnisman de oevers afstruinen. Wat velen niet beseffen en ik al enige malen meegemaakt heb in mijn hometown Groningen is dat dit soort overlast zelf tot visverboden kan leiden voor bepaalde gebieden of kanalen en vaarten.  Wat volgt is frustratie, protest en boosheid, maar als je logisch nadenkt had het misschien voorkomen kunnen worden….

 

Stekregels respecteer ze

* Laat een visstek achter alsof er nooit iemand gezeten heeft.
* Zorg dat je niemand tot last bent, zowel mens als dier.
* Ruim je afval op, of dat van een ander en vooral deponeer het in een afvalbak.
* Laat de beplanting met rust.
* Vissen is een serieuze hobby en geen campingplaats langs de waterkant.
* Neem ruim afstand van andere vissers, vis zit overal.
* Spreek mensen aan bij fout gedrag en vooral leg ze uit waarom en wat de gevolgen van dat gedrag kunnen zijn.
* Sta nieuwsgierige kijkers netjes te woord en geef ze uitleg over onze mooie hobby.

Nog wat feitjes op een rij

Patatbakje (polystyreen) : verbrokkelt maar breekt niet af
Stalen blikje: na 1,5 jaar afgebroken door de natuur
Aluminium blikje: vergaat nauwelijks
Glazen fles: vergaat nauwelijks
Papier/karton: na ½ jaar afgebroken door de natuur
Plastic, nylon vislijn: verbrokkelt maar breekt niet af
Sigarettenpeuk: na 2 jaar afgebroken door de natuur
Kauwgom: na 20 tot 25 jaar afgebroken door de natuur
Plastic frisdrankflesje: verbrokkelt maar breekt niet af
Bananenschil: na 1 tot 3 jaar afgebroken door de natuur

 

Voor het nieuwe jaar wens ik iedereen een goede gezondheid met veel visplezier en schone visstekken toe, zodat we nog lang overal van onze hobby kunnen genieten!

Alvar Besemer