Op familievakantie en toch je vis vangen!

Op familievakantie en toch je vis vangen!

Dit jaar stond er een vakantie met het gezin naar Frankrijk op de planning. Even twee weken weg, nieuwe indrukken opdoen, genieten van elkaar en even helemaal opladen. Aangezien in dit jaar al een keer heb kunnen vissen in Frankrijk, nam ik ook deze vakantie mijn visspullen mee. Niet met de intentie om vaak te vissen, maar wie weet wat je onderweg tegenkomt. Hoe ik dat gedaan heb en of ik een Franse karper aan de haak sloeg vertel ik je hieronder.

Visstekken zoeken en informatie vergaren

Ik kan je een hoop vertellen over de prachtige streek Normandië met alle bijzonder mooie kusten, de indrukwekkende militairen begraafplaatsen en de D-daystranden, maar daar zit je als karpervisser vast niet op te wachten. Tussen onze uitstapjes door ben ik eens gaan informeren bij een office toerisme, een Franse VVV, naar de mogelijkheden om te karperen in Normandië. Deze man had wel wat informatie maar over vergunningen kon hij mij niets vertellen.

Het ruikt naar vis!

Tijdens een uitstapje kwam ik een hengelsportzaak tegen en ben daar naar binnen gestapt. Na een praatje met de eigenaar gaf hij mij een visitekaartje met adres van het viswater. We stapten de auto weer in en gingen op zoek naar het water dat deze man aangaf. Riviere morte, wat zoiets betekent als de dode rivier, vreemde naam voor een water om te vissen dacht ik nog.

Riviere morte, de dode rivier

De rivier loopt langs het plaatsje Deauville en ligt aan een parkje. Wij waren daar in het weekend en het was er gezellig druk, families met kinderen, oudjes op een bankje, en ook heel wat vissers aan de waterkant. Na een wandelingetje langs het water zag ik twee Franse karpervissers zitten. Zij konden mij vertellen dat het hier leuk karpervissen was en dat er een mooi bestand aan karpers zwemt. Dat bood perspectief.

Terug bij ons huisje ben ik op internet op onderzoek uitgegaan en daar kwam ik een filmpje tegen van twee lokale vissers op dit water. Zij vingen goed op pineapple boilies. Het werd me duidelijk deze zeker in te zetten. Een aantal dagen later besloot ik in de middag rond 15:00 uur die kant op te rijden.

 

Goed karperaas meenemen!

De dagen ervoor had ik al wat hennep en duivenvoer klaargemaakt en natuurlijk had ik de nodige smaken boilies mee. Naast de BFM Pineapple Twist wilde ik ook de BFM Red Garlic en de BFM Scopex Twist gebruiken. De Garlic boilie doet het in Nederland ook goed op het kanaal dus waarom in Frankrijk niet, toch? Ik maakte wat haakaas klaar en soakte deze in de gripzakjes. Zo kon de soak mooi in de bollen trekken.

De visstek bepalen

Met de belangrijkste visspullen die ik mee had genomen naar Frankrijk ging ik met de auto op pad. Een half uur vanaf onze gite lag de rivier. Bij aankomst ben ik nog even op het gemak langs het water gelopen om mijn visstek te bepalen.

Het verraste mij dat er geen enkele karpervisser aanwezig was. Nu had ik alle keus om een goede visstek te zoeken. Dus hup spullen uit de auto, alles klaarzetten, dieptemeter aansluiten en de lijnen uitvaren.

Strategie bepalen

Ik koos ervoor om de eerste hengel rechts aan de overkant tegen de overhangende struiken aan te leggen. De tweede hengel ging op links, ook strak naast een mooie overhangende boom die half over het water groeide, een ideale plek waar de karper met deze temperatuur (rond de 25 graden) graag vertoeft. Omdat ik ook graag een hengeltje onder eigen kant heb liggen, ging mijn derde hengel aan de linkerkant tegen het eigen kantje.

Wachten op een aanbeet

Alle lijnen liggen en het is tijd voor een natje en een droogje en wachten tot de eerste karper zich aandient. Tenminste, dat hoopte ik. Aangezien ik rond half 10 weer richting het huisje wilde gaan, werd dit een korte vissessie. De hengels lagen er ongeveer een uurtje in toen de eerste run kwam. Ik pakte de hengel en sloeg een gat in de lucht. Na de montage te hebben nagekeken snapte ik niet waar het aan lag, alles klopte en was in orde. Jammer, op naar de volgende.

Nog geen half uur later gaat dezelfde hengel weer af, deze keer was het raak. Na een dril van zo’n 15 minuten glijdt er een mooie schubkarper over mijn netkoord. Snel een foto en de vis weer netjes teruggezet. De andere hengels bleven stil, geen enkele aanbeet. Maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste was binnen.

Een gezellig praatje

Omdat het water langs een park loopt, komen er veel Fransen om te wandelen. Zo heb je snel aanspraak en wordt er hier en daar een praatje gemaakt. De Fransen waren best nieuwsgierig wat ik als Nederlander hier aan het doen was. En of ik de karper wel netjes terug zou zetten na de vangst. De tijd vloog op deze manier voorbij.

Zo rond de klok van 21:00 uur liep alweer dezelfde hengel af. Ik rende naar de hengel, pakte hem uit de steun en nummer twee hing ook. Deze dril duurde iets langer. De vis wilde maar wat graag onder de struiken schieten. Na wat gestoei kreeg ik de vis daar weg. De karper op de kant, een foto gemaakt en hem weer snel terug geplaatst in zijn eigen leefomgeving. Wat mij opviel aan de karpers in deze rivier was dat hun lippen rubberachtig stug zijn. Moeilijk om te haken, maar ook om te onthaken.

Einde vissessie

De tijd zat erop en het werd tijd om op te ruimen en in te pakken en met een goed gevoel weer terug te gaan naar mijn gezin. Zo zie je dat je ook tijdens een vakantie met het gezin je moment kunt pakken om even te gaan vissen en kans maakt om een karper aan de haak te slaan. Wanneer je alleen de hoognodige spullen meeneemt blijft er nog genoeg ruimte over in de auto voor de rest van de vakantiebagage.

Mijn tips voor vissen tijdens de vakantie zijn

  • Zoek een VVV die je meer kan vertellen over viswateren in de nabije omgeving
  • Maak een praatje bij een plaatselijke hengelsportwinkel
  • Bekijk het water voordat je gaat vissen
  • Spreek met de eventuele karpervissers die daar zitten
  • Neem alleen het hoognodige mee aan visspullen
  • Vergeet niet je vaste merk boilies, hennep en duivenvoer mee te nemen
  • En gok het er gewoon eens op!

Groet Marcel