Ermerstrand 2018 “Oktobersessie met recordtemperaturen’’

Ermerstrand 2018 “Oktobersessie met recordtemperaturen’’

Van 12 t/m 15 oktober visten de teamleden van Karpervissen in Nederland een weekend-sessie op het viseiland van Recreatiepark Ermerstrand. Marcel, Hains en Bart vertrokken op vrijdagochtend richting Erm, Bert kwam later die dag samen met zijn dochter.  Het zou een weekend worden met recordtemperaturen tot maar liefst 27 graden op de zaterdag! 

Ook dit jaar hadden wij beschikking over het viseiland met de eilandstekken en het vischalet. Erg handig om wat extra luxe te hebben tijdens een visweekend! Het chalet is geschikt voor vier personen en is van alle gemakken voorzien. Met twee slaapkamers, een badkamer, keuken en woonkamer heeft het alles wat je nodig hebt. 

De vischalet

Meer info: http://www.ermerstrand.nl/nl/chaletpark/vis-chalet .

Bert en zijn dochter verbleven in de chalet terwijl de anderen in hun eigen bivvy’s op de stekken bleven. Het chalet was tevens het gemeenschappelijk eetpunt met net als vorig jaar op de zaterdagavond een BBQ.

De visstekken

Marcel & Bert visten op stek 5 en 6 en Bart en Hains op stek 1 en 2, op de uiterste hoeken van het eiland. Zo konden mooi alle gebieden worden bevist. Het Ermerstrand kent nogal wat zijbaaien en kommetjes naast het meer zelf, enig speurwerk is daarom nodig. Zo werden de rubberboten met elektromotoren en fishfinders te water gelaten om het bodemverloop te scannen.

We hebben dit jaar een geweldig mooie zomer gehad met zeer weinig neerslag. Dit heeft er voor gezorgd dat er dit jaar maar gemiddeld 70 cm water stond tegenover 140cm in mei vorig jaar. Zo laag is het volgens Berto, de beheerder in 30 jaar niet geweest.

De oppervlakte temperatuur van het water was in de middag 16 graden en in de ochtend 13 door de koude nachten van de afgelopen periode. Later in het weekend steeg deze gestaagd door de hoge temperaturen.

Drukke eerste nacht

Van vrijdag begin van de avond tot zaterdag in de vroege ochtend liepen de vangsten goed door op de stek van Marcel & Bert. Er volgde een serie schubkarpers waarvan 3 exemplaren rond de 20pond. Op stek 2 werd door Hains een mooie spiegelkarper gevangen, wederom rond de 20pond. 1 karper werd halverwege gelost, ineens geen spanning meer op de lijn.  Op zaterdagochtend rond 03.00 was het over met de karper vangsten.

De brasem vangsten gingen nog even door maar stopten vervolgens ook. Dat vonden wij niet erg. Er waren inmiddels maar liefst 11 monsters van brasems gevangen die totaal geen moeite hadden om twee boilies tegelijk naar binnen te schrokken. Je kan je voorstellen dat het wel vervelend gaat worden dat je om een brasem je lijn weer 250meter moet uitvaren om vervolgens binnen een half uur weer hetzelfde te moeten doen.

De intrede van de herfst in combinatie met hoge temperaturen

Weinig actie 

Zaterdag overdag was het erg warm, maar liefst 27 graden. Kwa vangsten was het doodstil, er gebeurde helemaal niks meer, zelfs geen brasem.

Na een overheerlijke BBQ werden enkele hengels opnieuw be-aast en de lijnen weer opnieuw uitgevaren en de stekken aangevoerd, benieuwd wat deze nacht ons zou brengen. Het was duidelijk dat de vissen momenteel liever bij nacht gingen azen.  Het bleef stil tot half 2. Toen klonk de beetmelder van Marcel, maar helaas werd ook deze karper halverwege gelost.  In de vroege ochtend klonk de beetmelder van Bart. Hij ving een mooie spiegelkarper.

Bart met een mooie spiegelkarper. Zijn PB 12.4kg (Hij vist nog niet zo lang op karper)

Verdacht stil

Ook zondag was het heerlijk weer met 25 graden op de thermometer, en dat op 14 oktober! Tjonge jonge.  Het was doodstil. Geen vis te bekennen. Zouden de vissen van slag zijn door de omslag in het weer of blijven de vissen stil liggen door het lage water?  Hoe dan ook, het bleef de rest van de sessie stil.

De herfst heeft zijn charme. Mooie paddestoelen op het eiland.

De toegang naar het slootje bij het eiland naar stek 7-8 toe is door lage waterstand dicht.

Veranderingen op komst

Op korte termijn zullen er aardig wat veranderingen / verbeteringen plaatsvinden op het viseiland en aan de recreatieplas. De details mogen wij nog niet openbaar maken, maar onderwerpen als karper-uitzetting komen aan de orde.

Het was jammer dat de vangsten halverwege het weekend stil vielen en dat alle vangsten in de nacht plaatsvonden. Opvallend was dat de vissen die we vingen deze keer klein van stuk waren en we helaas niet de groep met grotere vissen hebben getroffen, maar het Ermerstrand blijft een locatie waar je heerlijk kunt vertoeven en waar je bakken van karpers kunt vangen tot 25kg.

We komen daarom ook graag terug en we zijn benieuwd naar de ontwikkelingen die op het programma staan.

Voor reserveringen en info klik hier

Tot Erm!

Groet, Bert, Marcel, Bart en Hains.

 

Filmpje van de sessie van vorig jaar: