Karpersessie Camping ’t Veenmeer / Villapark Ankenveen

Karpersessie Camping ’t Veenmeer / Villapark Ankenveen

Camping ’t Veenmeer / Villapark Ankenveen

In de laatste week van onze vakantie besluiten we dat we er toch nog maar even tussen uit moeten. Na wat rondneuzen op het internet valt ons oog op Villapark Akenveen / Camping ’t Veenmeer. Ten eerste: Het is niet te ver rijden. Ten tweede: Er mag op het park aan het 4ha. vismeer gevist worden op karper, wat zoal beschreven staat op hun website. Mijn vriendin weet inmiddels dat ik de voorkeur geef (indien mogelijk) aan een Camping / Villapark waar ik een hengeltje uit kan gooien!

Dat kan hier, dus wordt er geboekt.

Het vismeer is vanaf de ene kant toegankelijk middels het Villapark , waar overigens huisjes kunnen worden geboekt die een steiger aan het water hebben, en de camping  kan worden bevist. Omdat wij last minute hebben geboekt, zit het er voor ons niet in om vanuit het huisje te karpervissen, dus ben ik genoodzaakt om dit vanaf de camping-kant te doen.

Bij aankomst zie ik bij bijna elk huisje al een rodpod staan en de voerbootjes varen al rond over de plas, mmh denk ik dit wordt een lastige. Toen ik nog wat jonger was had ik er moeite mee om mezelf te beheersen als ik water zag dan moesten de karperhengels er ook zo snel mogelijk in. Inmiddels ben ik er toch wel achter gekomen dat het verstandiger is om eerst wat info in te winnen over het water want 9 van de 10 keer heb je daar uiteindelijk profijt van. Na dat wij ons hebben geïnstalleerd besluit ik even bij het water te gaan kijken. Aan de camping kant zitten een paar mannen te vissen en na dat we het even hebben gehad hoe het met de vangsten verloopt vertel 1 van de 2 dat de tendens op het meer is: voerboten afladen met bollen, en midden in het meer droppen. Eigenlijk mag er niet worden gevoerd op het meer maar niet iedereen houdt zich hieraan. Een ander weet me te vertellen dat er in een van de huisjes iemand zit die al 2 weken dag en nacht zit te vissen en dat die tot nu to nog maar 1 klein visje geland heeft. Verderop spreek ik nog met mensen die al 26 jaar op de camping staan en die vertellen dat het dit seizoen wel wat slecht gesteld is met de vangsten. Ook vertellen zij dat je het beste links op de plas kan gaan karpervissen, voor de bomen. Hij verteld ook dat het daar iets harder is dan de rest en je kan het alleen maar van de camping kant bevissen.

Met deze informatie op zak begin ik zondagavond aan mijn eerste sessie. Eenmaal aangekomen bij het water zie ik dat de stek links bezet is. Dan maar een plek zoeken waar zo min mogelijk mensen vissen en dan maar hopen om de karpers op deze stek te krijgen. Omdat ik mijn voerbootje thuis heb gelaten en dus gedwongen ben om uit te werpen worden de plekjes schaars, toch vindt ik een geschikte stek en begin met peilen. De eerste persoon die bij me komt staan kijken staat met verwondering naar me te kijken waar ik mee bezig ben en de man bekent dat hij dit fenomeen nog nooit heeft  gezien. Wat ik in eerder artikelen al eens heb benadrukt doe ik nog maar een keer. Het kan er boven water nog zo  mooi uitzien maar het gaat erom hoe het er onder water uitziet. Vaak zie je in zulke putjes dat er best nog wel harde stukjes te vinden zijn en dat zijn meestal toch wel de hotspots. Aflopende taluds zijn goede stekken en natuurlijk kale plekken tussen het wier. Omdat de bodem op dit stuk vrij monotoom is besluit ik i.p.v. dat iedereen maar lukraak in het midden gaat zitten vissen het met 1 hengel zo’n 15 mtr. uit de kant te vissen en met de ander vlak voor de rietkraag rechts naast me te vissen.

De hoofdlijn:

Wat is nu de beste aanpak om op zo’n water te vissen. Dit kan het langste verhaal worden wat je maar kan bedenken maar ik hanteer gewoon een paar standaard dingen. Als hoofdlijn gebruik is veelal fluorcarbon, de een zweert erbij maar ik weet dat Fieldterster Ids Idzenga dit verafschuwt. Ik gebruik deze lijn als ik maximaal tot 50 a 60 meter uit gooi. Mocht ik hier overheen gaan dan gebruik is nylon, deze werpeigenschappen zijn toch veelal iets beter en nylon draait over het algemeen iets soepeler binnen dan fluorcarbon. Ik zal dit ongeveer gebruiken tot een 100 mtr. Mocht ik verder willen vissen dan 100 mtr. dat vis is altijd met gevlochten lijn en een voorslag van fluorcarbon van zo’n 5 mtr. Deze voorslag dient om de klappen van de vis op te vangen want zoals iedereen wel weet zit er in gevlochten lijn geen rek. Ook vis ik alijd als ik uitwerp met zogeheten flying backleads, deze zorgen ervoor dat de lijn altijd netjes over de bodem ligt. Ook vis ik daarnaast met toplood, zeker als ik alleen aan het vissen ben want het laatste dat ik wil is dat er een karper door een andere lijn van mijn hengels zwemt.

Lood/Leader:

Als leader gebruik is meestal  rig tube, of een safe zone leader het liefst in de kleur van de bodem om alles zoveel mogelijk te camoufleren. Mocht ik er niet achter kunnen komen wat de kleur van de bodem is dan kies is steevast voor de clear uitvoering. Dan komen we bij het lood, zelf ben ik een groot voorstander van inline lood. Dit omdat ik het idee heb dat dit sneller prikt dan bij wartel lood. Het enige nadeel van inline lood is dat je er lang zover niet mee kan gooien dan met wartel lood in combinatie met een saftey clip.

De Rig:

Als rig maak ik graag gebruik van een gecoate onderlijn, als ik niet 100 procent zeker ben van de bodemgesteldheid dan zal ik nooit voor een stiff rig gaan maar voor een softcoat. Mocht er namelijk een hoop troep op de bodem liggen dat bestaat de kans dat wanneer je met een stiff rig vist je rig als het ware uit de bodem steekt. Bij een softcoat rig zal deze altijd de contouren van de bodem volgen. Zelf gebruik ik graag de jelly wire van Pb. Dit materiaal is super te knopen en doordat je een stukje soepel houdt vlak voor de haak kantelt de haak als het ware supermooi in het lipje. Omdat ik geen idee heb wat nou het beste vangt op zo’n water probeer ik altijd verschillende dingen uit en wat het beste gaat daar blijf ik mee doorvissen. Als haak gebruik ik meestal een kurv shank hook. De maat is afhankelijk van de groote van het aas. Voor een 15 mm boilie gebruik ik een maatje 8. Voor een 18 mm boilie een maatje 6. Voor een snowman of 25 mm boilie vaak een maatje 4 of 2.

Afwijken vissen:

Zoals ik eerder in dit verhaal zij zijn er veel karpervissers die als het ware willen wachten op de karper, dus veel voeren en hopen dat er vis op de stek komt. Heel vaak zie je op deze wateren dan karper juist deze plekken schuwt. Wat dan vaak nog wel eens vis wil opleveren is om de bolies voor te weken. Begin eens met de boilies 24 uur voor te weken, gewoon in een droog zak 24 uur in het water deponeren. (Emmer kan natuurlijk ook)Wel altijd in het water weken waarin gevist wordt, hierdoor trekt als het ware de PH waarde van het water in de boilie. Als dit nog niks opleveren hanteer je 36 uur en ik heb wel eens gehad dat ze de boilies pas pakten na 48 uur weken. Altijd eens waard om te proberen. Ook mag ik graag expirimenteren met kunst aasjes zoals hieronder afgebeeld.

De ene hengel aas ik op met 2 stukjes kunstmais pop-up gevist en de ander wordt voorzien van een extreme garlic boilie van OSB Baits  Het belangrijkste voor mij in een boilie is vertrouwen en dit is 1 van de boilies die ik in alle instanties durf in te zetten voorzowel instant als bij een voercampagne. De naam zegt het al deze boilie stinkt extreem. Ik geloof niet dat ik ooit een boilie heb geroken die zo extreem ruikt, deze moet je dus ook goed luchtdicht oppakken want dit wordt door moeders niet gewaardeerd…. Omdat iedereen al kilos boilies in het water gooit besluit ik het anders aan te pakken, bij de pop-up maisjes gaat een pva zakje met gekruimelde boilies, en bij de boilie een stringertje met 4 boilies. Maar zoals het ons best wel vaak vergaat met het vissen op karper levert het deze avond geen vis op.

Donderdag:

De donderdag is onze laatste dag want wij hebben ons huisje geboekt tot vrijdag, door de omstandigheden was ik tussen zondag en donderdag niet meer aan het vissen gekomen en daarom moest het donderdag gebeuren. Na dat het de halve dag had geregend besloot ik het om vanaf een uur of 5 toch nog maar even te proberen. Na een stevige maaltijd loop ik naar de plas en zie tot mijn verbazing dat ik op de kant van de camping de enige visser ben. Wel zie ik bij de laatste 5 huisjes aan het water allemaal hengels in de rodpods liggen dus de keus was snel gemaakt, links in de hoek. Mijn spul opbouwen en zo nu en dan zie ik al een karper springen. In dit soort situaties zal ik dan niet meer gaan peilen maar er vanuit gaan dat de informatie die ik heb gekregen van de lokals dat die ook waar is. En dat is namelijk dat de kant voor de bomen vrij hard is en het stuk ervoor vrij zacht. Omdat ik single vis met een pva zakje en op vrij harde bodem vis ik met, op het harde gedeelte, onderlijnen van ongeveer 10 a 12 cm en op de zachtere bodem iets langere 14 a 16 cm. Dit wil ik nog wel even toelichten: Als je met boilies vis en je dropt met een voerboot een 20 tal boilies om je haak aas heen dan is je voerstek vrij compact. De boilies zullen dan ongeveer tot een meter om je haakaas heen liggen dus de karper hoeft niet veel te zwemmen om je boilies te vinden en wordt dus snel geprikt. Dus kan je een kortere onderlijn hanteren. Als je gaat voeren met een werppijp zullen de boilies veel verspreider van elkaar liggen en zal de karper meer moeten zwemmen om ze te vinden dus kan je met een langere onderlijn vissen wat meer bewegingsruimte voor de karper oplevert en dus minder snel afschrikt.

De eerste karper

Ik besluit om ongeveer 2 meter voor de bomen te vissen en de andere als het ware tussen de karpers in te droppen want het begint zo langzamerhand een mooi schouwspel te worden van springende karpers. Allebeide hengels voorzie ik van een extreme garlic boilie van OSBBaits die ik aftop met een pop-up boilie dus snowman style. Wel doe ik aan beide hengels een zakje van 4 boilies en dek de haakpunt met een pva schuimpje. Dit alles werp ik uit en nadat ik de lijnen netjes heb laten zakken en het geheel heb voorzien van toploop is het tijd voor een kopje koffie. Na ongeveer een half uurtje begint de hengel die voor de bomen ligt wat losse piepjes te geven. Lijnzwemmer denk ik. Tot dat uit het niks juist de rechter hengel helemaal op tilt slaat en mijn delkim even helemaal tot het uiterste laat schreeuwen. Na een dril van ongeveer 10 minuten land ik mijn eerste vis, een spiegel van 22 pond.

Na dat de buurvrouw even wat plaatjes heeft geschoten gaat de hengel weer ongeveer op het zelfde plek het water in. Een half uur daarna gaat weer vanuit het niets de  rechter hengel snoeihard af, ongeloofelijk wat een run. Ditmaal mag ik een spiegel van 20 pond landen.

Het begint al schemmerig te worden en ik ben nog een van de enigen die aan het vissen is maar ik kan het toch niet laten om het nog een keer te proberen. Aas verversen, PVA zakje eraan, schuimpje erop en werpen maar. Ik heb de hengel nog maar net in de steun liggen of de hengel die voor de bomen ligt gaat lopen. Eerst een paar flauwe piepen en daarna op zijn delkims gaat ie helemaal uit zijn plaat. Het mooiste geluid wat er maar is op de hele wereld, het geluid van een schreeuwende delkim. Na een heftige dril, want pas op de dames willen graag de overhangende bomen in, land ik in het schemer een spiegel van 25 pond en buurvrouw neemt maar al te graag nog een foto.

 

Groeten,

Kees v/d Beek