Karpervissen bij een gemaal of sluis

Karpervissen bij een gemaal of sluis

Een gemaal of sluis zijn ideale plekken om te karpervissen, het zijn echte hotspots. Het voedselaanbod is er namelijk hoog. Als je bij een gemaal gaat karpervissen zijn er een aantal dingen die je moet uit zoeken voordat je er gaat vissen.

Je moet o.a. weten wat de capaciteit van het gemaal is, wanneer het gemaal draait en in welke maanden je er het beste kan gaan karpervissen (neerslag hoeveelheid / de weersverwachting). Ook de stekkeuze is erg belangrijk.

Een gemaal is een echte hotspot voor vissen, waaronder de karper

Het gemaal

Als voorbeeld neem ik een stek waar ik zelf regelmatig vis op karper. Dit water heeft een gemaal van drie pompen, de capaciteit van deze pompen zijn 1800m3 per minuut, dus er is veel waterverplaatsing. Het vissen naar de overkant wordt bemoeilijkt, want de vaargeul wordt een soort trechter en dient als een vuilafvoergeul. Lijnen gaan snel in een bocht en worden meegevoerd met het vuil. Als je een voercampagne gaat houden, check dan eerst wanneer de pompen draaien. Als het veel geregend heeft kan je er vaak vanuit gaan dat er extra gedraaid wordt. Op deze manier voorkom je dat het meeste voer van de visstekken wordt weggezogen door het gemaal, dat is zonde van je tijd en geld.

Ook een sluis is een mooie hotspot

De Stekkeuze en het voorvoeren

Hoe dichter je bij het gemaal vist, hoe meer vuil je tegenkomt. Vaak is het beter om er wat verder van af te zitten, of je moet er een goede harde plek kunnen vinden. Zelf voer ik een hele strook aan de overkant en maak een plek onder het eigen kantje. Dit doe ik voor het geval het gemaal (toch) gaat draaien, of al draait, je toch nog een hengel aan je eigen kant kunt neerleggen. Zorg ervoor dat je aan de kant vist waar het gemaal niet is, want daar stroomt het minder.

Als je in de gelegenheid bent om op zo’n soort stek te vissen, moet je het zeker doen. De kans is groot dat je er een paar mooie vissen kunt vangen.

Veel succes!