Het maken van een mobiel oplaadstation

Het maken van een mobiel oplaadstation

Doordat ik twee bloedingen heb gehad valt het voor mij niet mee om mijn gedachtes om te zetten in woorden, maar toch wil ik graag proberen mijn oplossingen te delen met de lezers van deze site. Ook in de toekomst zal ik ook mijn praktische oplossingen als mindervalide visser delen, in de hoop mede mindervalide vissers te kunnen helpen. 

Wat hebben we allemaal nodig:
Een zonnepaneel (12V, sunsei solar panel)
Een koffer of een kist van hout (evt. zelf maken)
Accu (12V of 2x 6V in serie)
Connector (sigaretten aansteker plug 12V)
USB verloopkabel
Kabel met schoentjes (kabel isolatie)
Bakje (Voor het bewaren van o.a. een usbkabel)
Stukje fietsband (binnenband)
Schroefjes, vleugelmoertjes en boutjes
Schuimrubber (bijv. van een oud matras)
Hout

Heeft u al deze materialen verzameld? Dan kunnen we nu alles gaan inpassen in de koffer of bak. Daarna kunnen we alles gaan inbouwen

Zelf heb ik het zo gemaakt dat het zonnepaneel aan de onderkant van de deksel zit. Ik kan hem ook aan de buitenzijde bevestigen. Dit kan ik doen d.m.v. de 2 vleugel-moertjes los te draaien. Vervolgens draai ik de boutjes om zodat ze uit de deksel steken. Daarna bevestig ik het zonnepaneel er weer op, door de vleugelmoertjes er weer op te draaien. Z zit het zonnepaneel weer stevig bevestigd.

Ik ben begonnen met het plaatsen van de accu. Daar heb ik een schot tegenaan gezet. De 12v aansluiting heb ik aan de voorzijde van de accu geplaatst. De 12v aansluiting heb ik gehaald bij een caravanshop. In dit geval gebruik ik een sigaretten aansteker (dezelfde aansluiting als de sigaretten aansteker in je auto).

Hierna heb ik het schuimrubber op maat gesneden, met daarin de uitsparingen voor de accu’s die ik wil gaan opladen. Het stukje binnenband (van een fiets) gebruik ik als scharnier voor het zonnepaneel (zie deksel).

Ik heb het oplaadstation zo ontworpen dat het makkelijk te vervoeren en aan te sluiten is. De accu die ik gebruik voorziet mijn usb apparaten van stroom als deze leeg zijn.

Een telefoon, een handzender, een oplaadbare zaklamp… Het is allemaal op te laden via mijn eigen gebouwde laadstation.

Ter controle heb ik er een multimeter bij gedaan om te zien hoe vol de accu’s nog zijn, want dat geeft het paneel niet aan. Daar moet ik nog wat op bedenken. Zodra ik hier een betaalbare oplossing voor gevonden heb, zal ik het zeker laten weten.

De accu’s van de voerboot laad ik op via het zonnepaneel. Vervolgens koppel ik de + van de voorraad accu los. Dan laad hij rechtstreeks op met zonne-energie.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,
Geurt Van Doorn