Voor de startende penvisser – De benodigdheden

Voor de startende penvisser – De benodigdheden

Penvissen op karper is een mooie sport, maar eerst moet je een paar stekjes zoeken en gaan voeren om ze op de die stekjes te krijgen. Vervolgens kijk je of er azerij ziet. Zo ja? Heel langzaam je aas laten zakken en wachten op aanbeet. Na een half uur nog geen beet gezien? Op naar volgende voerstek!

Wat hebben we nodig voor het penvissen

1. Een penhengel, bijvoorbeeld de Prologic C2 Float.
2. Een karpermolen [foto 1]
3. Nylon draad 0.27 mm [foto 2]
4. Bakje loodjes [foto 3]
5. Haakjes [foto 4]
6. Dobbertje [foto 5]
7. Stuitjes [foto 6]
8. Warteltje [foto 7]
9. Onthaakmat
10. Schepnet
11. Voer
12. Haakaas

 

Het monteren van het materiaal op de lijn

Om te beginnen schuif je eerst een stuitje op het draad. Vervolgens zet je het warteltje op de lijn met daar achteraan weer een stuitje [zie foto]. Vervolgens pak je het haakje en knoop hem op de lijn.

Het bevestigen van de haak

Fotobron: http://www.sportvisserijnederland.nl

Pak het haakje en knoop hem op de lijn met een zogeheten “bledknoop”. Eerst maakt u een lus aan het eind van de lijn en houd dit dubbele lijngedeelte bovenop de haaksteel. Vervolgens pakt u het eind van de lijn en draai dit stevig rond de haaksteel en het dubbele lijngedeelte. (Draairichting: van het bledje weg). De windingen aansluitend naast elkaar leggen.Na 4 tot 7 windingen steekt u het eind van de lijn door de naar links uitstekende lus. Nu houdt u de knoop vast en trekt de lijn voorzichtig aan. De lus schuift nu met de draad onder de windingen door.Vervolgens knipt u het uiteinde kort af. Nu kan het dobbertje in het warteltje worden gehaakt en uitgeloot worden.

De bledknoop kan ook op een haakje met oog worden gemonteerd.  Dit gaat op dezelfde manier, maar dan zorgt u ervoor dat de draad aan de onderkant van de haak uitkomt i.p.v aan de bovenkant. (echter wel afhankelijk van het type haak)

Het uitloden van de dobber

Het uitloden gaat als volgt. Eerst zet je een loodje ongeveer 40 cm vanaf de haak en zorg je dat de lengte van het puntje van de pen tot de waterlijn 2.5 cm is. Daarna pak je een kleiner loodje en plaatst die 20 cm van af de haak.

Dat loodje noemen we de verklikker. Die zorgt ervoor dat het dobbertje een beetje af zinkt. Nu pijl je het dobbertje vanaf het puntje tot waterlijn 1.5/2 cm. en u bent klaar om te gaan penvissen.