Statisch struinen op karper in de winter

Statisch struinen op karper in de winter

Wat ik een leuke bezigheid vind in de winter periode is het statisch struinen op karper. Niet op openbaar water maar op parkwateren, meertjes, afgesloten vaarten of kanaaltjes. In dit artikel leg ik je uit hoe ik dat doe. 

Door Marcel Dolderman

Waarom dan niet op openbaar water zou je je kunnen afvragen. Dit is wel mogelijk, maar de reden waarom ik dat niet doe is omdat de vis daar niet zo makkelijk meer te spotten is. De karpers gaan dan vaker naar diepere stukken om te overwinteren en de kans dat je er een vangt is dan ook klein.

Lekker struinen, op zoek naar de karper

Wat neem je mee?

Het materiaal wat je meeneemt moet zo compact mogelijk zijn. Je verplaatst je veel en daarom is het handig om alleen het hoognodige mee te nemen. Mobiliteit en snel verplaatsen zijn bij statisch struinen een pré. Twee hengels, banksticks met beetmelders, een onthaakmat, schepnet en wat klein materiaal. En wat aas, meer heb je niet nodig.

Een trolley is niet nodig, maar wel gemakkelijk als je grote afstanden moet lopen.

Op zoek naar de karper

Op zoek gaan naar de karper start met het observeren van het water. De vis zal in de koude periodes naar beschutte plekken zoeken. De karper is in de winter periode niet meer zo actief, dus hij zal zich niet vaak meer verplaatsen. Zoek naar plekken waar de karper zich kan verschuilen, zoals overhangende of omgevallen bomen, duikers, bruggen of rondom eendenkooien. Dit zijn ideale plekken voor de karper om te overwinteren.

Verkassen en observeren op zoek naar de karper

Hoe te vissen?

Bij het statisch struinen ben je veel actiever, wat ook fijn is in koudere periodes. Doordat de karper zich graag verschuilt onder bomen, eendenkooien en bruggen kun je hier obstakels tegenkomen. Vis daarom kort op je hengels en zet je beetrunners niet te los. Je wil tenslotte niet dat de vis zich vast zwemt .

Observeren van het water

Let bij het observeren van het water goed op kleine bewegingen, kleine kringetjes, aasbellen en dat soort aanwijzingen, de vis zal zich hier verschuilen. Wanneer je een goed gevoel bij een plek hebt, ga je over tot actie. Maak je haakaas klaar, wat gecrushte boilies in de pva en leg dat dan iets voor de stek om de vis niet te veel te verstoren. Meestal gooi ik er zelf nog een paar losse 15 mm boilies er omheen. Dit is om de vis te triggeren om te gaan azen. Daarbij is het belangrijk om niet teveel te voeren, ze azen in koudere periodes veel minder en in een korter tijdbestek.

Tijd om te verkassen

Wanneer er na een uur of anderhalf geen actie van de stek komt, wordt het tijd om te verplaatsen naar een andere stek. Op deze manier vis je het water af net zo lang tot je de vis heb gevonden. Als je wel actie op de stek hebt blijf je er natuurlijk langer. Dit is een leuke manier van vissen, je bent actiever bezig dan met statisch vissen, en in de winter periode moet je echt op zoek naar de karper. De karper komt dan niet naar je toe!

Pas op de derde stek wisten we de vissen te vinden, met een prachtige koi als resultaat.

Veel succes!
Groet Marcel