De startende karpervisser; waar te beginnen

De startende karpervisser; waar te beginnen

Het vissen op karper is een vak apart binnen de sportvisserij. Hier lees je hoe je als startende karpervisser een goede start maakt.

Manieren van Karpervissen

Ik persoonlijk denk niet dat er een visserij is, die breder en ingewikkelder kan zijn dan het vissen op karper. Zeker als je net komt kijken. Dat komt mede omdat er veel verschillende manierenĀ  zijn om op karper te vissen. Zo kun je statisch vissen, een bonk lood met daarachter een onderlijntje en meestal een boilie. Je kunt met de pen vissen, een dobbertje met daaronder een haak (al dan niet voorzien van hair), als aas gebruik je vaak partikels. En je kunt drijvend vissen, niets op de lijn behalve een haak, vaak gevist met een korst brood.

Dat zijn in grote lijnen de manieren om karper te vangen. Natuurlijk zijn hier nog allerlei variaties op en kun je de beschreven manieren ook wel door elkaar mixen.Wat het er niet makkelijker op maakt.

Vissen op een vijver is een mooie manier om het vissen op te pakken.

De Startende Karpervisser

Omdat ik zelf heb ervaren dat het als startende karpervisser best lastig kan zijn de juiste keuzes te maken, wil ik graag proberen mensen een beetje op weg te helpen. Er is namelijk ontzettend veel keus qua manier van vissen op karper, bijbehorende materialen, aaskeuze, en dergelijke.

Waar te vissen

Als eerste is het belangrijk te bepalen waar je wilt gaan vissen op karper. Of je aan een boerensloot, een scheepvaartkanaal, of een groot meer zit, is namelijk van grote invloed op je aan te schaffen materiaal. Als je bijvoorbeeld aan een groot meer wilt gaan vissen is een penhengel met een dobbertje van 1 gram niet zo heel erg handig. Tenzij je onder de kant vist….. Ik zeg niet dat je met 1 en dezelfde hengel niet op alle drie de wateren een karper kunt vangen. Want dat kan natuurlijk. Het kan zelfs met een bamboehengel.

Keuzes maken

Maar als je wat minder aan hetĀ  toeval over wilt laten, en de kans op verspelen wilt verkleinen, is het verstandig je materiaalkeuze hier op aan te passen. Hieronder gaan we je helpen met het kiezen van de juiste materialen.