De startende karpervisser; welke karperhengel?

De startende karpervisser; welke karperhengel?

Zoals gezegd is het dus belangrijk waar je gaat vissen bij het bepalen van welke hengel je het beste kunt nemen. Hierbij gaat het er vooral om of je ver weg wilt vissen, of juist onder het eigen kantje. Dit maakt voor de meeste vissers een groot verschil. Ook niet onbelangrijk is de manier waarop je wilt vissen, welk systeem ga je gebruiken? En als laatste, wat vind je zelf lekker vissen? Een iets stevigere stok, of juist een soepele?

Er is helaas niet 1 hengel op de markt waar alles in zit. Maar met een hengel van 10 euro kun je net zo goed een karper vangen als met een hengel van 1000 euro. Dat geldt ook voor merken. De een zweert bij merk A, terwijl de ander daar niets van moet weten en veel liever met merk B vist. Ik ga dus niet zeggen dat je een goedkope of juist een dure hengel moet kopen. Ook niet welk merk het beste is, want dat is voor iedereen anders. Dat is iets wat de visser echt zelf uit moet zoeken. Wat past bij je en wat is je budget?

Testcurve/ verklaring

De testcurve wordt aangegeven in LBS op een karperhengel. Een gecompliceerd verhaal waar ik je maar niet mee zal vermoeien. Heel kort samen gevat ( eigenlijk te kort), hoe hoger de testcurve, hoe meer gewicht je er mee kan werpen. De vuistregel komt ongeveer neer op het aantal LBS x 30 = het ideale werpgewicht in grammen. Dus 2 LBS x 30 = 60 gram ideaal werpgewicht. 3LBS x 30 = 90 gram ideaal werpgewicht. Dat betekend dat als je de juiste techniek beheerst, je het verst werpt met die hengel als je het ideale gewicht eraan knoopt. Hier wil ik het maar even bij laten….. Gewoon x 30 onthouden!

Welke afstand je met een bepaald gewicht kunt gooien hangt af van de juiste techniek en de stevigheid van je hengel. Meestal heb je aan 80 gram lood genoeg. Daar zou je altijd 60-70 meter mee moeten kunnen halen, al is je techniek niet perfect. Is je techniek wel goed dan kan je veel verder gooien.

Het vissen op afstand/ meren en grote (scheepvaart) kanalen.

Als je ver weg wilt vissen, en je bent (nog) niet in het bezit van een bootje (uitvaren), denk ik dat je in de meeste gevallen wel weg komt met 80 gram. Is er heel veel scheepvaart, dan is het somsĀ  verstandig wat zwaarder te gaan vissen omdat door de zuigende werking van grote (vracht) schepen je lood verplaatst kan worden. Je kunt dan best naar de 115 gram gaan. Je moet dus een hengel kiezen die hier bij past. Je zult hier meestal uitkomen op een hengel van 3,6m. 2,5LBS, 2,75LBS of 3LBS. Beetje afhankelijk van wat je zelf lekker vindt vissen en hoe ver weg je wilt vissen.

Wil je echte werpkanonnen let dan ook op het aantal ogen en de grote van het startoog (1e oog vanaf de molen). Een afstandshengel heeft meestal 6 of 7 ogen en een groot startoog (40-50 mm). Dat is om de wrijving te verminderen als je lijn door de ogen gaat. Hoe meer wrijving, hoe minder ver je gooit.

Het vissen op boerensloten/ onder de eigen kant.

Als je niet heel ver hoeft te werpen kun je vaak met een wat zachtere hengel vissen. Het is niet zo dat je meteen veel lichter moet gaan vissen. 80 gram is hier ook prima. Je hebt hier meestal niet de ideale werpeigenschappen van een hengel nodig. Je wilt de vis kunnen controleren, maar ook goed klappen opvangen, omdat er veel minder lijn uit staat wordt dit belangrijker. Je zult hier meestal uitkomen op een hengel van 3,6m. 2LBS, 2,25LBS of 2,5LBS.

Het vissen met een penhengel.

Het vissen met een penhengel doe je meestal in combinatie met een licht dobbertje. Je hoeft dus niet grote afstanden af te leggen met werpen en vaak vis je zelfs onder de top van je hengel. Hier is het heel belangrijk dat je een soepele hengel in handen hebt als de karper knokt voor wat ie waard is. Je hebt meestal maar een paar meter lijn uit staan en je hengel werkt als schokbreker. In deze situatie kom je vaak uit op een hengel van 1LBS (daar moet je om zoeken…) 1,5LBS of 1,75LBS. Penhengels zijn vaak een beetje langer als afstandshengels. (3,90m)Ook hebben ze veel meer ogen en zijn deze kleiner, om de kracht beter over de hele hengel te verdelen.

Het vissen in obstakelrijk water.

Zorg ervoor dat als je vist in obstakelrijk water, je een hengel beet hebt waarbij je de vis goed onder controle kan krijgen, en houden. Neem een wat stevigere hengel als dat je normaal zou doen. Het zou zonde zijn dat je karper verstrikt raakt omdat je een te lichte hengel gebruikt. Je hoeft hierbij niet meteen aan een 3LBS stok te denken, maar iets over hebben is wel fijn.

Tot slot

Ik hoop dat ik het hiermee iets makkelijker heb gemaakt. Het is goed om je door een winkelier verder te laten informeren. Je weet nu in ieder geval al iets voor je de winkel binnen stapt. Als je een hengel op het oog hebt, vraag of je even je molen (als je die al hebt) eronder mag hangen. Weet je meteen hoe het voelt en of het wat in balans is.

Succes met het vinden van de perfecte hengel voor jou!