Karpersessie Ermerstrand

Karpersessie Ermerstrand

Wanneer gaan we nou eens een weekendje Frankrijk pakken zeur ik weer tegen mijn vis maat en collega Sander. We hebben het er al zo vaak over gehad maar het komt er maar niet van. Voor iedereen wie wel graag op grote karper wil vissen maar er door omstandigheden en/of financieel er niet aan toekomt hebben wij in ons koude kikkerlandje een paar goede alternatieven.

Recreatiepark Ermerstrand

Een van die alternatieven is het Ermerstand nabij Erm in de provincie Drenthe. Ook wij konden ons door privé omstandigheden niet veroorloven om zo maar een weekend karpervissen in Frankrijk te boeken, dus besloten we om van 6 t/m 9 mei op het Ermerstrand te gaan karpervissen. Sander regelt de boekingen en meteen krijg je hierbij (ook vermeld op de website) het telefoonnr van Berto, de beheerder van het Ermerstrand.

BFP Products

Na een 2 tal keren contact te hebben gezocht met Berto en een paar nuttige tips verder gaan wij richting Erm. De eerste tip die Berto ons gaf was om even langs Eino Gangelhof te rijden in Emmer-Compascuum, de man achter BFP products. Ten eerste om info in te winnen over het water en de beste tactiek te bespreken voor de stekken die we hadden gekozen en misschien wel het belangrijkste, om bolies te kopen. Wij kregen het advies van Eino om uitsluitend met 25 mm+ bolies te vissen, dit i.v.m. het feit dat er grote brasems zwemmen die niet vies zijn van een 20 mm boilie, en daar zijn inmiddels al heel wat mensen achter gekomen. De “Fish N Tutti” boilie is uitermate geschikt voor de schubkarpers en spiegelkarpers en mochten we zin hebben om een “grasmaaier” te vangen dat we het beste voor de “sweet temptation” boilie konden kiezen.


Berto, de beheerder van het Ermerstrand met een mooie Spiegelkarper. 

Goed luisteren naar de lokale karpervissers en informatie inwinnen voordat je gaat karpervissen betaald zich absoluut uit!

Aankomst

Nadat wij bij BFP Products onze voorraad boilies en natuurlijk onze voorraad rig benodigdheden hebben aangevuld, die ze overigens in een zeer ruim assortiment hebben liggen, melden wij ons bij de receptie. We hebben de stekken 1 & 2 geboekt op het eiland op het puntje aan het strand zodat wij ons kunnen richten op de kabelbaan en op de stek aan de overkant voor het riet. Nadat we onze spullen uit de auto hebben gehaald en ons hebben gesetteld is het tijd om de stekken uit te peilen. Wij hebben het geluk dat wij in het bezit zijn van een rubberboot en Ids Idzenga, de eigenaar van Idzenga Hengelsport in Makkum was bereid om ons zijn fluistermoter te lenen zodat wij niet alles hoefden te roeien.

Stek verkenning

Ondanks dat Eino ons vertelde dat er ongeveer een paar meter voor de overliggende rietkraag een geul ligt waar de karper graag langs trekt willen wij dit toch altijd zelf verkennen. Ik kan niet genoeg benadrukken, en dit geldt met name voor de beginnende karpervisser en uiteraard ook voor de gevorderde karpervisser, het kan er bovenwater nog zo mooi uit zien maar het gaat erom hoe het er onder het wateroppervlak uitziet! Geultjes, kuiltjes, mosselbankjes, verloop in dieptes, harde stukken, afwijkende dingen, dat is waar de karper zich ophoudt. Na een paar uren peilen komen we tot de conclusie dat er zelfs in het stuk naar de overkant een klein gaatje zit waar een hengel op moet en voor de rest worden de stekken verdeeld. Er gaat 1 hengel uiterst links in het smalle stuk achter de waterski baan. (er mag overigens overdag niet worden gevist in een straal van 20 meter om de waterski baan heen). Er gaan 2 hengels onder de baan, waarvan 1 recht voor de schans en de ander een paar meter voor de paal. (een boot of voerboot is echt een must om op deze stekken te vissen want deze stekken zien niet aan te werpen). Ook gaan er 2 hengels voor het riet en er gaat 1 hengel op het bewuste kuiltje dat wij met peilen hadden ontdekt.

Blanken of toch….?

Alvorens wij onze hengels hebben gepositioneerd komt Berto even kennis maken, nadat wij hem hebben verteld van ons plan is geeft hij nog een paar nuttige tips. Met name over het zoveel mogelijk camoufleren van onze lijnen (toplood is daarbij noodzakelijk, als de karpers op het ermerstrand lijnen zien zijn ze weg) en daarna gaan we los. De baan hengels en de hengel links achter de baan worden alle voorzien van een 25 mm boilie en de andere hengels voor het riet worden voorzien van respectievelijk een 2 tal nootjes en de ander van een paar korrels harde mais. Het “kuiltje” hengel wordt voorzien van een 25 mm boilie met daarbij een stuk of 10 verkruimelde boilies.

Nuttige tips

Een paar tips voor het karpervissen op het ermerstrand, probeer met korte onderlijnen te vissen. Wij hadden alles voorzien van onderlijnen onder de 10 cm. Line aligners werken goed met name de bekende snaggerz (verkrijgbaar bij BFP). Luister goed naar de beheerder en de mensen wie vaker op het ermerstand karpervissen, je hoeft namelijk zelf niet het wiel uit te vinden als een ander dit al voor je heeft gedaan…

Een dag gaat om, geen karper alleen maar brasem, hele grote brasem, brasem van wel een kilo of 4. Overdag kan er niet onder de baan worden gevist dus in de morgen na een goede nachtrust de hengels ander gepositioneerd. Er gaan nu 2 hengels op de boei, 2 op de rietkraag, 1 op het kuiltje en 1 met een pop-up single het midden in. Dit levert overigens niks op, overdag wordt er op een brasem of 4 na niks gevangen. Na dat wij onze tactiek nog eens hebben doorgenomen besluiten we de hengels weer precies op dezelfde manier te plaatsen als de avond ervoor. Maar nu is het wel raak, om half 6 in de ochtend wordt ik wakker van mijn sounderbox onder mijn kussen die compleet uit zijn dak gaat. Na een gevecht met mijn ritsen van zowel slaapzak als tent komt ik half struikelend aan bij mijn hengel en voel dat er een serieus visje aan de andere kant van de lijn hangt. Na een dril van ongeveer 20 minuten weet Sander voor mij een prachtige schub te landen van 32 pond. Na onze fotoshoot te hebben gedaan laten wij dit mooie beest weer zwemmen en besluiten wij om de rig maar weer uit te varen om vervolgens ons nest nog maar even op te zoeken.

Daarna blijft het voorlopig stil tot 9 uur. 1 piep gevolgd door een serie van piepjes en een mega run waarvan je denkt dat je lijn met zo’n rotgang van je spoel glijdt dat je hoopt dat er niks mis gaat. Ik sprint van mijn stoel af en ik sta voor de 2e keer dit weekend met een kromme hengel. Sander en ik  hebben de regel dat wij Run om Run doen,  dus ik sta netjes mijn hengel af en Sander weet daarna een beauty van een schubkarper te vangen die we klokken op exact 24 pond. De kop is eraf…

26 pond schubkarper, een beauty!

Vreemde perikelen

Na ons welverdiende kop koffie zien wij Berto aankomen lopen die uitermate gefrustreerd op ons over komt. Na wat uithoren vertelt hij ons dat er 2 ervaren karpervissers op stek 10 en 11 zitten die hij graag aan een mooie karper wil helpen, maar die zijn ervaring op dit water voor lief nemen. Berto geeft aan dat er dichtbij moet worden gevist en als er wordt gevangen er dan stevig moet worden doorgevoerd zodat de vis op de stek blijft. De 2 ervaren mannen doen dit namelijk niet en gaan op 200 meter plus zitten te vissen en vissen dus als het ware over de karper heen. En voor de oplettende lezer werd er eerder in dit verhaal al vermeld dat alles hier zo plat mogelijk op de bodem moet liggen want als de karper lijnen zien of voelen zijn ze weg en dat is dit in dit geval ook zo. De mannen vinden ineens alles slecht en claimen dat er geen vis op de stek zit en besluiten te vertrekken. Berto heeft er alles aangedaan om ervoor te zorgen dat de mannen nog een karper konden vangen, overigens niet vanzelfsprekend op het Ermerstrand. Er moet echt wel voor gewerkt worden, maar ze waren stand vast en zijn uiteindelijk weggegaan.

Verkassen

Na wat wikken en wegen hebben wij uiteindelijk op het einde van de middag toch maar even contact opgenomen met Berto met het verzoek dat wij dan op stek 10 & 11 mochten zitten want ons gevoel zij dat dat de plek was waar de karper zich op dat moment ophield. Maar dit was geen probleem dus gingen we verkassen, spullen in de auto, omrijden, uitladen, opbouwen, peilen en we konden los. Voor dat er ook maar 1 hengel het water ingaat attendeert Sander mij er op dat hij in het kommetje om het eiland links allemaal schimmen ziet van karper die liggen te zonnebaden. 10 tel ik er, het zijn wel 20 volgens Sander, gek worden we maar kunnen ons toch inhouden. Vanaf nu besluiten we niet meer met de rubberboot in het water te komen maar alles uit te gooien. En i.p.v. dat Berto zegt dat wij stevig moeten aanvoeren besluiten we, eigenwijs als we zijn, om single te vissen met hier en daar een stringertje of pva zakje vol boilies.

Sander met zijn PR Spiegelkarper

Slapeloze nacht

21 uur, 6 hengels liggen in het water, opeens een snoeiharde run op een van mijn hengels voorzien van een ultra kort rigje met een inline lood van 85 gram en een bekende rode snaggerz op de haak, die dient als line aligner en voor het opvallende kleurtje, en uiteraard is voorzien van een single 25 mm Fish N Tuttie boilie met als resultaat een schub van 24 pond. Half 12, bijna bed tijd, krijgt Sander een heel flauw piepje op zijn middelste hengel die voor de inham ligt. Nog een piepje, nog een en voor dat ik het weet zie ik Sander staan met een kromme hengel. De vis komt vrij vlot naar de kant en na een worsteling van een 10 tal minuten mag ik een PR spiegelkarper scheppen van 34 pond. Wat een ontzettende mooie karper en Sander verbrijzeld zijn record. Half uurtje later, de hengels liggen weer op hun positie en we besluiten op bed te gaan. De rits van Sander zijn tent is nog maar net dicht en weer gaat zijn middeltje hengel af, snoeiharde run, na een sprint staat Sander weer een mega vis te drillen. Nu hebben wij onderling de afspraak dat wanneer we samen vissen we om de beurt vangen mits het een grote vis is, en dat was het. Sander weet na een uiterste krachtsinspanning een puntgave schub van 36 pond te landen en verbrijzeld daarmee ook zijn schub record. Ongelofelijk, 2 records in een uur tijd laten sneuvelen en dat gewoon in ons eigen landje, daarvoor hoef je die niet naar Frankrijk.Sander met zijn 2 puntgave schubkarpers

Vervolgens blijft het even stil en wordt ons de tijd gegund om even wat te gaan slapen. 2 Uurtjes verder en weer is het de linker stek van Sander die de actie oplevert. Sander slaat keurig aan en staat dan netjes zijn hengel af aan mij en is sta dan ook midden in de nacht een grote karper te drillen. Vervolgens gaat 2 minuutjes later 1 van mijn hengels af en ook Sander staat een bak van een karper te drillen. Maar goed dat wij altijd dubbel materiaal bij ons hebben in de vorm van 2 schepnetten en 2 onthaakmatten anders hadden we toch een groot probleem gehad zo midden in de nacht. De drils leveren ons respectievelijk een schub van 34 en een van 30 pond op, waarbij ook mijn PR weer wordt aangescherpt.

Mijn PR schubkarper op 34pond

Tot slot

Het Ermerstrand is een meer voor de mijn ogen wat gevorderde karpervisser. Iedereen kan hier uiteraard wel een karper vangen maar qua materiaal heb je toch wel het een en ander nodig. Een rubberboot is wat mij betreft een echte must omdat je tijd moet gaan investeren op de juiste stekken te zoeken en een voerboot kan natuurlijk ook geen kwaad om na het peilen zoveel mogelijk rust op de stek te bewaren. Mijn advies is dan ook om goed te luisteren naar Berto en Eino en al die verhalen wie je leest op forums waarbij je 50 kilo bollen moet droppen om een vis aan de lijn te krijgen is in mijn ogen puur onzin. Dat zijn waarschijnlijk karpervissers die niets op het Ermerstrand te zoeken hebben en misschien eerst nog een paar jaar moeten gaan oefenen.