Vlijmscherpe haken

Vlijmscherpe haken

Afgelopen seizoen werd in studio vistv aan een aantal studiogasten gevraagd wat nou het belangrijkste tooltje was voor aan de waterkant dat ze altijd meenamen tijdens het vissen, niet geheel verrassend werd dan bij veel zowel karpervissers als roofvissers het slijpsteentje tevoorschijn getoverd.

De slijppen

Dat karpers op verschillende watertypen verschillende lipdiktes hebben en hun lippen variëren in hardheid door het soort voedsel dat ze opnemen is inmiddels wel bekend, een kanaalkarper is geen cultuurwater karper en een visput-karper is geen slootkarper. Je haakkeuze aanpassen aan het soort water waarop je vist is dan ook gemeengoed voor de ervaren karpervisser, wat vaker vergeten wordt is het belangrijke beginstukje van de haak, de haakpunt.

Ook ik heb meermaals mogen ervaren wat de gevolgen zijn van haken die niet op maximale scherpte zijn. Tijdens een kanaalsessie een flinke schub lossen midden in een vaargeul zonder obstakels, of tijdens het roofvissen de dreg die zeer eenvoudig wordt losgeschud of gewoonweg niet haakt, vaak de gevolgen van een haakpunt die niet op zijn optimale scherpte is en daardoor niet optimaal is gezet.

Methodes

Elke visser heeft zo zijn eigen rituelen en methodes als het op haken aankomt, zo laat Roelof Schut zijn haakpunten opgloeien boven het vuur om de haakpunt zijn optimale hardheid te geven en brandschoon te laten worden. Of zoals Ernesto Kamminga beschrijft in zijn boek sprekende hengels: ‘’Zonder scherpe haak loop je echt ontzettend veel vis mis, een scherpe haak vindt gelijk houvast en glijdt niet eerst een stukje door de bek om uiteindelijk net in het uiterste puntje van de bek te prikken of nog slechter, zonder te prikken tussen de lippen door weer uit de bek te glijden’’.

Zelf gebruik ik elke sessie nieuwe of op scherpte geslepen (gebruikte) karperhaken of tijdens het roofvissen verse dreggen en test ik de scherpte niet op mijn nagel maar door de haakpunt plat tegen mijn handpalm aan te drukken. Blijft deze als een soort acupunctuur naaldje hangen in mijn opperhuid, dan vind ik hem scherp genoeg. De gebruikte karperhaken en roofvis-dreggen kan ik vervolgens op mijn gemak thuis slijpen wanneer het mij uitkomt.

De slijpsteen

Het slijpen

Voor het slijpen van je haken heb je verschillende soorten materialen zoals een slijpsteen of slijppen, dit zijn meestal stukjes metaal of steen bedekt met diamantslijpsel (diamant= hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Voor het op scherpte slijpen van je haakpunt, beweeg je de punt langzaam over de lengte van de groef. Wanneer je begint te slijpen moet je de volgende punten in de gaten houden.

 

Onderzoek de hoek waarin het haak geslepen moet worden, een kleinere hoek geeft een scherper voorwerp, een grotere hoek is steviger en gaat langer mee. Plaats de haakpunt op de diamantsteen en beweeg ofwel de haak ofwel de steen, dit is afhankelijk van je positie. Het is aan te raden om de haak in een ronde of acht-vormige beweging te slijpen. Start het slijpen met vrij zware druk, zodat je snel een scherp resultaat bereikt en eindig met weinig druk voor de beste afwerking.

De meeste diamantstenen/pennen zijn licht magnetisch waardoor het slijpsel op de steen terecht komt, daardoor moet je na elk gebruik de steen of pen met water afnemen.
Wanneer je onzeker bent over de juiste hoek, hier een tip!: ‘’Markeer het snijdoppervlak met een (liefst) niet-watervaste fineliner en begin te slijpen, aan het verdwijnen van het inkt kunt je dan zien hoever je gevorderd bent en of je op de juiste manier bezig bent.

Haakpunt beschermers

Er zijn ook diverse manieren om je haak- dregpunten te beschermen tegen het bot worden van de haken en om je haakpunten te beschermen tijdens het vervoer, je zal namelijk niet de eerste zijn die onderweg iets haakt waar je liever niet op zit te wachten.

 

Er zijn verschillende soorten haakbeschermers op de markt

Zo haakte ik als kind eens een voorbij rennende vrouw in haar rok op Amsterdam Centraal, toen ik weer eens over het hoofdstation zeulde met mijn naar alle kanten uitstekende visspulletjes.

Een foudraal bezat ik toen nog niet, maar dat avontuur zal ik niet snel meer vergeten en zo ook de vastzittende weerhaak in de bloemetjesrok niet.

 

 

Tot slot
Test dus nog voor je begint met vissen of je haken wel scherp genoeg zijn voor je je rigs of doodaas montages te water laat, het scheelt je een hoop teleurstellingen en je zal voortaan veel minder vissen lossen, veel slijpplezier!

Alvar Besemer