Observeren is het halve werk!

Observeren is het halve werk!

Geregeld hoor en lees ik verhalen van karpervissers die dagenlang op dezelfde plek bivakkeren om vervolgens slechts enkele karpers te landen of een blank te draaien.

Ga jij op de vis wachten of ga je achter ze aan?

Elke ochtend tot 11uur stipt liggen ze er…

 

Clichés

Vaak komen ze voorbij, termen als: ‘een dressuurwater’, ‘verkeerde windrichting’, ’te lage temperatuur‘, ‘verkeerde luchtdruk’, ‘geen goede maanstand’, ‘hengeldruk’ en zo nog veel meer…. Nou heeft het weer zeker invloed op de vangsten, maar de karper is ook een eigenzinnig gewoonte dier dat zich volgens bepaalde patronen over watertjes, kanalen en plassen verspreidt. Dit varieert in de ochtend, middag en avonduren en daar sta jij dan op een vaste plek met je bivvy, terwijl de vis ergens anders rondzwemt.

Wat te doen?

Zelf ben ik een resultaatvisser, gewichten interesseren mij minder maar ik vang wel graag elke sessie mijn visje, zowel met pen, statisch als met de oppervlakte visserij. Daarom ben ik mezelf de laatste jaren steeds meer gaan verdiepen in het water en het observeren van het gedrag van de karper op dit water voordat ik met een sessie start. Vragen als: ‘waar liggen ze in welk dagdeel?’, ‘zwemmen ze actief rond?’, ‘hoe is oever en waterbegroeiing ?’ ‘wat is het diepteverloop?’, ‘is er veel natuurlijk voedsel aanwezig?’ houden mij bezig voor er überhaupt één hengel te water gaat.

Lastige karperstekken..

 

Met enkele dagen observeren zonder te vissen kom je al veel te weten over de karpers en hun gedrag op het water en waar ze zich ophouden, waardoor je de stekkeuze en het aas beter kan bepalen. Zo heb ik het aantal blanks flink kunnen reduceren. Daarnaast houd ik een logboek bij met vangsttijden, waterlocaties, aasgebruik, temperatuur en datum zodat ik altijd een voorspelling kan doen over een te bevissen stek waar ik eerder gevist heb.

Varieer

Neem vaker een brolly mee dan een bivvy en verkas meerdere malen van stek afhankelijk van het dagdeel, zoek die vis op! Varieer in aas en laat boilies ook eens links liggen, probeer eens kaasblokjes of hondenbrokken uit blik, bruine bonen en erwten of ander afwijkend aas op de hair of direct op de haak. Neem lichte bepakking mee naar de waterkant zodat verplaatsen een lust wordt en geen last. Zelf vis ik veel met Nash H-Gun Dwarfs van 10ft of de zeer kleine 6fters (www.nashtackle.co.uk), lichtgewicht en deels inschuifbaar dus makkelijk mee te nemen.

H-gun 10ft. Nash Dwarfs in actie

Gebruik kleine banksticks in plaats van een rodpod waar mogelijk en mocht je een ontvanger bij je beetmelders hebben, durf dan ook eens een 2e hengel 50 meter verderop te leggen, je zal zien dat die hengel soms het beste scoort en je vangstenresultaten na verloop van tijd zichtbaar verbeteren maar het belangrijkste, zonder goede polaroidbril mis je zeker 50% van wat er onder het wateroppervlak gebeurt. Bij Idzenga hengelsport in Makkum kan je je goed laten adviseren over de diverse genoemde materialen en mogelijkheden daarvan (www.idzengamakkum.nl) Maak hier gebruik van en verbeter je sessieresultaten, ga achter de karper aan in plaats van af te wachten!

Alvar Besemer