Wat is dressuur en hoe dit te doorbreken?

Wat is dressuur en hoe dit te doorbreken?

Dressuur: De vis laat zich op een bepaald water moeilijk vangen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ik zal je in dit artikel uitleggen waardoor dit komt en hoe je de dressuur kunt doorbreken.

Hengeldruk

Een belangrijke oorzaak is de hengeldruk.  Het gaat dan niet alleen om een druk bevist water, maar er wordt ook gevist met strakke lijnen in het water, dus zonder toplood.  De kans is groot dat de vis tegen de lijn aan zwemt, dit herkend omdat er vaker gevist wordt en schrikt met als gevolg ze de eerste tijd niet azen.

Is de hengeldruk laag, liggen er weinig lijnen in het water, dan is de kans op een aanbeet een stuk groter.

Aas en stek dressuur

Aasdressuur houdt in dat ze het aas niet meer vertrouwen omdat er heel veel mee wordt gevist. Stek-dressuur wil zeggen dat wanneer men steeds op dezelfde stekken gaat vissen, de karpers op den duur deze plek als onveilig gaan beschouwen. Dus ze zullen deze stek links laten liggen.

Op een betaalwater ben je vaak aangewezen op een stek. Dan is het goed zoeken en experimenteren met aas: Wat willen ze hebben en wat vertrouwen ze

Het doorbreken van dressuur

Wat kunnen we doen om de dressuur op een water te doorbreken?  Dit kunnen we op verschillende manieren aanpakken.

Het aanpassen van het aas:  De vorm aanpassen van de boilie, met kleinere boilies te vissen (10 mm bijvoorbeeld). Maar je kan ook kiezen om met ander aas te vissen, zo als partikels, duivenvoer, tijgernoten, kikkererwten, mais of een combinatie met hennep.

Als je zelf de partikels klaar maak kijk dan wel goed de bereidingstijd voor het weken en koken. Wat je ook kan doen is de stek een paar dagen aan te voeren om de vis het vertrouwen in het aas te geven. Op deze manier kan het dressuur doorbrekend zijn.

Overige dressuur doorbrekende tips

Er zijn nog (veel) meer mogelijkheden die dressuur doorbrekend kunnen werken. Ik zal je enkele voorbeelden geven: Stel je “onzichtbaar” op aan de waterkant en hou je hengeltoppen op de kant en niet boven het water.  Vergis je niet, karpers kunnen meters boven het oppervlakte zien en voelen trillingen naadloos aan. Dus benader het water en de stek rustig en wees je hier bewust van.

Gebruik geen strakke lijnen maar vis met toplood, zodat de lijn strak over de bodem ligt. Het ingooien met zwaar lood kan de stek uren plat leggen.  Gebruik je rubberboot of voerboot zo weinig mogelijk.

De laatste meter

Wat je ook kunt doen is je laatste meter aan te passen. Gebruik bijvoorbeeld freefall en een camouflage rig om alles zo onopvallend te maken zodat de vis geen argwaan krijgt. Al deze factoren en combinaties kunnen leiden tot het vangen van meer vis!

En als alles dan klopt…

Succes, Marcel