Karperhengels uitzoeken, welke moet ik hebben?

Karperhengels uitzoeken, welke moet ik hebben?

Welke type karperhengels nu het beste zijn doet er in dit artikel niet toe. In dit artikel helpen we met name de beginnende karpervisser graag een handje op weg.  De eerste vraag wat je jezelf moet stellen is: ga ik “statisch” karpervissen of ga ik penvissen.

Bij het statisch vissen maakt men gebruik van een rodpod (systeem waar meerdere karperhengels op kunnen steunen/liggen) of lossen hengelsteunen met beetmelders en een zelfhaak systeem waarbij de karper de boilie oppakt zich zelf haakt door het lood wat zich op de bodem bevind. Bij het statisch vissen is het wachten (passief) op de vis en bij het vissen met de pen zoek je vaak de karper op (actief).

Karpervissen met de pen doet men vaak struinend langs de waterkant waarbij men vaak meerdere voerstekken aanmaakt. Zodra een stek tekenen van activiteit geef zoals bellen-sporen, kolken of buigende rieten dan wordt deze stek heel voorzichtig benaderd en bevist. Karpervissen met de pen is dus een hele andere soort visserij dan het statisch vissen.

De Penhengel

Je kan je nu dus voorstellen dat de penhengel een geheel andere actie nodig heeft dan de afstandshengel bij het statisch vissen. Een penhengel heeft een parabolische actie en is vaak 3.90 mtr (13ft) of langer. De belangrijkste reden is dat er met de pen vaak tegen het kantje aan gevist word en om de karper uit de rieten te houden is een langere hengel aan te raden. De karper zal werkelijk alle opstakels opzoeken die hij tijdens de dril maar kan vinden.

Gebruik bij de penhengel een niet al te grote molen. Bij het uitzoeken van een molen is het belangrijk dat de hengel (horizontaal) in balans blijft. Afhankelijk van het type water, de opstakels en de grootte van de karpers moet de penhengel een arbeidskracht (LBS) hebben van maximaal 1 3/4 LBS. LBS is het gewicht dat nodig is om de hengel te laten buigen in een hoek van 90°. De lijndikte bij een penhengel varieert vaak tussen de 22 en de 28mm.

De Afstandshengel

Bij het statisch vissen op karper is de afstand van belang. Deze afstandshengels varieren vaak een LBS van 2 t/m 3. Een groot verschil met de penhengel is dat de afstandhengels vaak maar 6-7 geleideogen hebben terwijl een penhengel vaak meer dan 10 heeft. Ook is het eerste geleide oog vrij groot om zo weinig mogelijk weerstand te bieden bij het uitwerpen.

De hengellengte bedraagt bij de afstandhengel vaak 3.60 (12ft) tot 3.90mtr.(13ft). Het typerende van een afstandshengel is dat hij een lichte topactie heeft en pas wanneer er meer kracht op de hengel komt te staan, hij meer gaat doorbuigen richting het handvat. Bij het uitzoeken van een molen is het tevens van belang dat de hengel in balans blijft.

Wel wordt er bij het statisch vissen vaak grotere (vrijloop) molens gebruikt om lange afstanden te kunnen overbruggen. In Nederland vist men vaak niet verder dan 100-150 meter uit de kant en is een grote molen niet nodig, maar op grote meren is een grote molen soms een must.

Als beginnende karpervisser is het verstandig om een niet al te grote molen uit te kiezen. Een grote molen voelt niet alleen lomp aan, het vist ook niet lekker. Natuurlijk kan dit per persoon verschillen. Afhankelijk van de omstandigheden ligt de lijndikte vaak tussen de 28mm en de 35mm.

Voor een goed en eerlijk advies kunt eens een bezoekje nemen aan hengelsport zaak Idzenga.

Veel succes toegewenst!