Ermerstrand 2017 “Tussen paaiperikelen & stijgende temperaturen’’

Ermerstrand 2017 “Tussen paaiperikelen & stijgende temperaturen’’

Het derde weekend van mei visten de teamleden van Karpervissen in Nederland een weekend-sessie aan recreatieplas Ermerstrand. Marcel, Bert en Ids vertrokken op vrijdag in de middag richting Erm en verbleven er tot maandagochtend, teamlid Alvar voegde zich op zaterdagmiddag bij het gezelschap. Tot zaterdagochtend waren de weersomstandigheden zeer wisselvallig met flinke regenbuien, schommelingen in de luchtdruk en harde wind. Daarna werd het warmer, zo warm zelfs dat de karpers paai gedrag begonnen te vertonen. 

Dit jaar hadden wij net als vorig jaar beschikking over de eilandstekken van het Ermerstrand en daar kwam dit keer ook het vischalet bij. Erg handig beschikking hebben over wat luxe tijdens een visweekend! Het chalet is geschikt voor vier personen en is van alle gemakken voorzien. Met twee slaapkamers, een badkamer, keuken en woonkamer heeft het alles wat je nodig hebt. Meer info: http://www.ermerstrand.nl/nl/chaletpark/vis-chalet Wij verbleven echter in onze eigen bivvy’s op de stekken, zodat we 24 per dag konden doorvissen. Het chalet werd ons gemeenschappelijke eetpunt waar we onder andere op zaterdagavond een bbq hielden.

“Een beetje luxe is nooit verkeerd”

Visstekken

Marcel & Bert verbleven op stek 2 en 3 en Ids & Alvar op stek 5 en 6, op de uiterste hoeken van het eiland. Zo konden mooi alle gebieden worden bevist. Het Ermerstrand kent nogal wat zijbaaien en kommetjes naast het meer zelf, enig speurwerk is daarom nodig. Zo werden de rubberboten met elektromotoren en fishfinders te water gelaten om het bodemverloop te scannen. Dit jaar stond er gemiddeld 140 cm water, een stuk hoger dan tijdens onze 2016 sessie van september vorig jaar. De watertemperatuur was nog niet erg hoog op vrijdagmiddag, later in het weekend steeg deze naar 19 graden aan het oppervlak.

Stormloop tot zaterdagmiddag

Van vrijdagavond tot zaterdagmiddag liepen de vangsten aan één stuk door op de stek van Marcel & Bert. Er volgde een serie karpers waarvan 3 grotere exemplaren boven de 30 pond. Op zaterdag om klokslag twaalf uur was het over en uit met de vangsten pret, alsof de karpers een lange ‘lunchbreak’ namen. De middagtemperatuur liep hard op en de brasems werden plots zeer actief. Het resultaat was ‘last van brasems’, zelfs montages met twee 20mm boilies op de hair boden geen weerstand tegen de soms monsterlijke brasems. Na een veel te stille zaterdagnacht ontdekten wij op zondagochtend waar we al een beetje bang voor waren. Tientallen karpers lagen in groepjes op de niet bevisbare gedeelten van het meer. Ze lagen in paai modus, onrustig rondzwemmend opzoek naar een geschikte ‘paai’ partner, maar bovenal totaal niet geïnteresseerd in aas!

Zondagnacht
Op zondagnacht bleef het ook akelig stil. Gelukkig kwam daar op maandagmorgen enige verandering in met de vangst van een graskarper en een kleine schub. Al met al was het een gezellig maar geen gemakkelijk visweekend. Toch sloten we af met 6 karpers, wat niet slecht is gezien de omstandigheden. We kijken daarom alweer uit naar volgend jaar, wellicht vissen we dan een aantal dagen langer om de effecten daarvan te ervaren.

Tot Erm!