Terug op Sassenhein Noord

Terug op Sassenhein Noord

Daar kom ik weer aan met mijn ‘goede’ ideeën die zoals wel vaker vrij plotseling kunnen opborrelen. Het wordt een ‘doordeweekser’ van een aantal nachten op verenigingswater Sassenhein Noord. Hoeveel weet ik nog niet precies, waarschijnlijk tot mijn verslag klaar is in mijn hoofd. Dat betekent voor mij: mooie foto’s, vangsten en een goed verhaal.

Tekst & fotografie: Alvar Besemer

Sassenhein Noord & Zuid

Ik kom hier eigenlijk veel te weinig terwijl ik al jaren lid ben van een vereniging met twee prachtige visplassen. Te druk? het nachtvissen? het bestand? over alles valt wel iets te zeggen. Feit blijft dat de Noord- en Zuidplas van hengelsportvereniging HC Sassenhein pareltjes zijn in het stroomgebied van de Drentsche Aa, gelegen op de provinciegrens van Drenthe en Groningen.

Regen regen en nog eens regen

Ik plan een aantal nachten doordeweeks, dan is het meestal wat rustiger op de Noordplas, de drukst beviste plas van de twee. Het klopt, ik kom ‘slechts’ vijf vissers tegen op het 8 hectare grote water. Drie nachten verder zijn dat er ondanks het slechte weer vijftien en ben ik vertrokken. De warme voorjaarsperiode lijkt voorbij wanneer ik ’s avonds aankom op Noord, de regen komt met bakken uit de hemel vallen. Het water in de plas die voorzien wordt van vers stromend water vanuit de Drentsche Aa, stijgt rap tot steiger niveau. Bijna is het natte voeten werk als de buiigheid tijdelijk begint af te nemen. Tegen middernacht staat en ligt alles en kruip in doorweekt in mijn slaapzak, het is tijd om op te drogen.

Blij verrast

De volgende morgen word ik gewekt door een oud bestands schub, blind aan één oog en met de nodige geschiedenis op zijn lijf. Wanneer ik vanaf de steiger eens goed rondkijk over de plas vallen mij gelijk een aantal dingen op. Het vele wier is weg, er staat veel meer riet dan voorheen en er zijn een aantal stekken verdwenen, een positieve ontwikkeling! Ook ben ik zeer te spreken over het verstevigde looppad langs het nachtvis gedeelte. Dit pad was in het verleden een soort modderbaan waar je met barrows overheen moest glijden, houtsnippers doen wonderen!

Dressuur meeuwen

Noord kent veel dressuur. De meer dan 100 jaar oude plas heeft natuurlijk ontelbaar veel vissers op bezoek gehad in de loop der jaren en dat is helaas goed te zien aan het oude bestand. Dit is tevens één van de redenen waarom ik geen groot fan ben van betaalwateren.

Daar zitten ze dan met zijn veertigen op een rijtje op de middenbak, de boiliemeeuwen van Sassenhein. Loerend en luisterend naar de voeracties vanaf de kant of het geluid van werppijpen en voorbijzoefende boilies. Deze meeuwen wonen hier en zijn gedresseerder dan menig karper in de plas zelf, ze leven puur van boilies. Omdat voerboten of rubberboten hier verboden zijn, vliegen ze bij elke voerbeurt hun rondjes boven de vissers om zo hun dagelijkse calorieën binnen te krijgen. Ik doe een ‘nep’ werp gebaar en laat ze rondcirkelen als getrainde circusdieren.

De nachtwacht

Het blijft hard doorregenen maar ondanks dat gaat het in nacht twee flink los. Een schubje en een uitzetspiegel die in één van de afgelopen jaren hier is uitgezet, passeren het netkoord. Vroeg in de morgen komt daar nog een mooie schub bij. Ik besluit om nog een 3e nacht te blijven gezien de vangsten. Nacht drie kenmerkt zich door nog veel meer regen. Om 01:30 uur mag ik midden in de stortregen een karper afdrillen die ik na een dril van een kwartier spontaan onder de kant los. De volgende ochtend ruim ik mijn kletsnatte spullen op en vertrek, de volgende keer toch maar wat beter op de weer app kijken!

Meer info op over de visregels & vergunningen van HC Sassenhein: HC Sassenhein