Le Cheminel, Noord Frankrijk

Le Cheminel, Noord Frankrijk

Samen met vismaat Marcel en tevens teamlid van Karpervissen in Nederland.nl vertrokken we zaterdagochtend vroeg naar Le Cheminel, een water van 8ha in Noord Frankrijk. Dit betaalwater zit in het pakket van De Vissende Hollander.

De reis duurde 6 uur vanuit het noorden van het land. We waren ruimschoots op tijd vertrokken omdat we niet eerder in Frankrijk hadden gevist. De TomTom van Marcel had kuren want de GPS viel geregeld weg en vooral in de kleine dorpjes was dit erg vervelend. Maar nadat we de googlemaps routeplanner op de mobiel erbij pakten, was het een eitje. Een aanrader om deze bij de hand te hebben als backup! We kwamen om 11.45 al aan op deze prachtige locatie.

We visten van Zaterdag 7 oktober t/m Dinsdag 10 oktober. In het hoogseizoen kan je deze locatie alleen maar per week boeken, maar in het naseizoen zijn er ook kortere periodes in overleg mogelijk, zolang deze maar niet de aankomst en vertrekdagen overlappen.

De Bailiff (gastheer)

Mike, de Bailiff van Le Cheminel bood ons na aankomst een bakje koffie aan. Een aardige (engels)man die erg gesteld is op de gezondheid van de vis en de regels. Zo mag je er bijv. alleen met tubing vissen. Niet onze voorkeur, maar iets wat ik wel kan waarderen om de vissen in zo’n goed mogelijke conditie te behouden.  Verder gaf hij aan dat de vissen in de mat erg wild kunnen zijn en legde hij ons uit hoe je ze het beste kunt behandelen met het maken van foto’s en het wegen van de vis, met welk aas en op welke manier het beste wil. Kortom tiptop voor elkaar en zeer gastvriendelijk.

De stekken

Het water was volgeboekt, wat inhoud dat er naast ons nog 2 andere koppels in dezelfde week ook dit water zouden bevissen. Helaas moesten we wachten tot de overige koppels ook arriveerden. Ten eerste omdat je er officieel pas om 14.00 op mag en ten tweede omdat er geloot moest worden om de stekken om het zo eerlijk mogelijk te doen.

Stek 4, Honden mogen ook lekker mee!

Als er verder niemand anders heeft geboekt, heb je het gehele water voor jezelf en mag je zelf bepalen waar je gaat zitten.  Maar ook wanneer er een ander koppel zit, en je vangt niks dan mag je na overleg verkassen naar een andere stek.

Graag zouden we op stek 9 vissen, en als alternatief op stek 4. Maar het 2e koppel had dit ook in gedachten.  Koppel 3 wou graag op stek 1-2 zitten.  Helaas verloren we met de loting en kregen we stek 4.

Le Cheminel

Le Cheminel is echt een schitterende locatie, middenin een bosgebied. De natuur op zn best!  Bizar stil kan het er zijn, wilde dieren zoals uilen, wilde zwijnen, diverse vogels en roofvogels laten zich regelmatig zien of horen. Maar wees niet bang, ze komen niet naast je tent staan want het gebied is omheind met een hek. Kortom de natuurliefhebber geniet hier in volle teugen. In mijn ogen een perfecte locatie om te ontspannen en te genieten van je hobby.

Sanitaire voorzieningen

Op Le Cheminel staat een chalet met stroom, water en electra. Je kan er douchen, naar het toilet, je verzorgen, afwassen, scheren en dergelijke.  Verder wordt al het afval gescheiden; Batterijen, blikken, plastic, glas en hondenpoep gaan allemaal in een aparte bak. Verder zijn alle stekken netjes en voorzien van een onthaakmat met weighsling.

De eerste nacht

Rond 17.30 hadden we alles opgebouwd en lagen de hengels in.  De vis-omstandigheden waren prima. We zouden vroeg ons nest in om een paar uurtjes slaap te pakken, je wist immers niet hoe de nacht zou verlopen. Om circa 20.30 ging Marcel zijn hengel af. Hij wist een prachtige 15.2 kilo spiegelkarper te landen.

Marcel met een 15.2kg spiegelkarper op de BFM Sweet Tutti met Pop-Up

Niet lang daarna volgde een 2e run, ditmaal ging mijn hengel af. Wederom een spiegelkarper van 14.5kg.

Ik met een 14.5kg spiegelkarper op een singel 20mm BFM Pineapple Twist boilie

De rust was wedergekeerd tot 07.00, toen klonk een gillende beetmelder.  Het was een kleine, maar zeer wilde schubkarper, die niet wist hoe gek hij moest doen tijdens de dril.

De kleine wilde doerak! Op de singel Sweet Tutti boilie van BFM

Maaltijdservice

Na het opnieuw uitvaren, was het tijd voor een lekker eitje en een bakje koffie. De andere 2 koppels, Engelsen, gingen naar Mike voor een ontbijt. Op Le Cheminel kan je een maaltijdservice bestellen zodat je elke ochtend, middag en avond je eten kan laten verzorgen door Mike, zodat je daar niet naar om hoeft te kijken. Ze waren erg tevreden over zijn kookkunsten.  Tijdens hun ontbijt vingen we nog een mooie dikkert!

Wat een kanon! Op de Pineapple Twist boilie van BFM

Het koppel wat op stek 9 en 8 zat (3 man) hadden samen na de 1e nacht 4 karpers gevangen en het koppel op stek 1-2 hadden er 3.  Mooi verdeeld dus, perfect.

Weersomstandigheden

Inmiddels was het 10.00 en de weeromstandigheden waren totaal veranderd. De luchtdruk was gestegen en het was zeer passief weer. Windkracht 0 tot 1.  Er gebeurde helemaal niks meer. Waar de vissen de 1e nacht nog heen en weer over het meer zwommen, bleven ze nu alleen op stek 9 onder de lely’ s hangen. Daar vingen ze zo nu en dan een karper, waaronder ook een 22kilo.

Overdags ging ik een uurtje naar het stockpound (klein meertje ernaast) en daar ving ik nog 2 mooie zeelten.

We hebben nog van alles geprobeerd maar we konden er niks meer van maken. De dinsdagochtend moesten we helaas alweer vroeg weg. Ondanks de matige vangsten hadden we hier graag nog wat langer willen blijven.

Tot de volgende sessie,
Groet Bert & Marcel