Karpervissen in de winter

Karpervissen in de winter

Karpervissen is niet seizoensgebonden, het kan nagenoeg het hele jaar. Zolang er geen ijs ligt kun je dus ook nog prima in de winter een karper scoren. De laatste jaren hebben we zachte winters gehad, waardoor we ook in de winter regelmatig de hengel uitgooiden. Het karpervissen in de winter heeft wat aanpassingen nodig ten opzichte van het vissen in de zomer. 

Eetpatroon van de karper in de winter

Om een karper te kunnen vangen in de winterperiode moet je rekening houden met een aantal factoren: De watertemperatuur is lager en de vis is minder actief wat invloed heeft op het eetpatroon van de vis. Ze eten minder en de aasperiode is veel korter. De karper is zelf ook trager in de winter en dat beïnvloed de stofwisseling. Het maagdarmkanaal van de karper zit sneller vol.

Licht verteerbare boilies (BFM Baits Hot & Spicy Squid )

Gebruik in de winterperiode daarom ander, licht verteerbaar aas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor mais of pva met gechrunched licht verteerbare boilies.

Denk hierbij ook aan de voedingswaarde van het aas.

 

 

Kleiner haakaas en andere rigs

Gebruik als haakaas bijvoorbeeld een 10 mm gekleurde pop-up, deze valt mooi op tussen het andere voer op de bodem. Omdat de vis trager is in de winter vissen we ook met kortere onderlijnen. Dit doen we omdat de zuigkracht minder is dan in de zomer, en de vis trager het aas oppakt. Zo haakt hij sneller en verminder je de kans dat de vis los schiet.

Aasperiodes en stekken

Doordat de karper in de winter minder actief is, moet je op zoek gaan naar de vis. De beste tijd om te vissen op karper is overdag als de zon wat schijnt op plekken in de luwte.

De karper vertoeft in de winter graag bij rietkragen, omgevallen bomen, bij warmwaterlozingen of bij een brug. Dit is voor de karper een uitgelezen schuilplaats.

Karpers houden zich in de winter vaak op bij een gemaal of brug

Vis ook op verschillende dieptes om te zien op welke diepte de karper zich bevindt. Het is makkelijker wanneer je vist op een water waarbij de bodemverloop redelijk gelijk is. Voor vissen in de winter geldt: binnen twee uur niets gevangen, verplaats je dan naar een andere stek.

Compact en licht vissen

Neem daarom bij een vissessie in de winter niet te veel mee, zo kan je makkelijk en snel verplaatsen. Het kan ook erg koud zijn langs de water kant, dus zorg goed voor jezelf. Kleed je warm aan, kies voor thermokleding en een paar warme laarzen is geen overboden luxe. Vergeet ook niet om eten en warme dranken voor jezelf mee te nemen, zo blijft vissen in de winter aangenaam en een mooie uitdaging.

Veel plezier en een goede vangst!