Stroomvoorziening aan de waterkant

Stroomvoorziening aan de waterkant

Wat nemen we tegenwoordig veel mee naar de waterkant! Niet alleen visspullen, maar ook veel elektronica zo als een mobiel, laptop, tv, voerboot, accu’s voor de elektromotor, ect ect . Op openbaar water en sommige betaalwateren heb je geen stroomvoorziening, dus moet je op zoek naar een oplossing om het een paar dagen uit te kunnen houden. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat heb gedaan.

Door: Marcel Dolderman

Zelfvoorzienend aan de waterkant

Er is tegenwoordig van alles op de markt verkrijgbaar voor het opladen van je apparatuur. Voor de telefoon kun je het wel reden met een powerbank, maar voor bijvoorbeeld accu’s voor de elektromotor of de voerboot heb je zwaardere apparatuur nodig.

Je kan kiezen voor een aggregaat, maar ik vind dit persoonlijk voor in de natuur niet de juiste oplossing. Je bent er ook voor je rust en dat gebrom langs de waterkant is niet zo rustgevend, ook niet voor je mede vissers.

Zonnepaneel aansluiten op je viskar

Omdat ik een viskar heb zat ik er aan te denken om er een zonnepaneel op plaatsen. Deze heb ik geplaatst op de deksel van de kar onder mijn imperiaal, waar ik mijn rubberboot op heb liggen. Tussen het imperiaal en de deksel van de kar zit 5cm loze ruimte. Op deze manier kan ik de ruimte die ik heb optimaal gebruiken.

Het zonnepaneel past mooi tussen de deksel en het imperiaal

De tweede reden om de zonnepaneel te plaatsen op de deksel van de kar, is dat de deksel open kan en je zo optimaal van de zon gebruik kan maken om de accu op te laden. Omdat hij schuin staat en niet plat pak je de meeste zon. Je kan de kar ook met de zon mee verplaatsen.

De producten die ik gebruikt hebt zijn:

  • Een accu van 180 ampere. Deze heb ik in de kar gemonteerd.
  • Daarop aangesloten: Een 100 watt zonnepaneel met een laadregelaar
  • En een omvormer van 12 naar 230 volt zodat je er bijvoorbeeld je laptop of een koffiezet apparaat op kunt aansluiten.

Met deze stroomvoorziening kan ik alles opladen wat ik bij me hebt en zo een aantal dagen aan de waterkant vertoeven.

Veel succes,

Groet Marcel